УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Циклус предавања: Сусрети са ствараоцима – Мастерклас: Владимир Величковић, члан САНУ

2017_SANU-Masterklas_Vladimir-Velickovic

Циклус предавања
”СУСРЕТИ СА СТВАРАОЦИМА – МАСТЕРКЛАС”

У среду, 25. октобра 2017. године у 18.00 часова у Свечаној сали САНУ (Палата САНУ, 2. спрат), биће одржано VII предавање из циклуса „Сусрети са ствараоцима – Мастерклас“, на коме ће се представити члан Српске академије наука и уметности, Владимир Величковић, наш истакнути сликар.
У разговору ће учествовати:
Aкадемик Зоран Љ. Петровић
Професор Милета Продановић
Професор Јасмина Чубрило

Владимир Величковић рођен је 1935. у Београду. Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1960. године. Излаже од 1951. Прву самосталну изложбу имао је 1963. Био је сарадник Мајсторске радионице Крсте Хегедушића у Загребу у периоду 1962–1963. Живи и ради у Паризу од 1966. Професор на Ecole Nationale Supérieur de Beaux-Arts у Паризу 1983–2000. године. Величковић је члан ван радног састава Српске академије наука и уметности. Члан је Académie des Beaux-Arts – Institut de France и Македонске академије наука и уметности. Одликован је највишим француским одликовањем у области културе и уметности – Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres, а 2007. године одликован је француским Орденом витеза легије части – Légion d’Honneur. Оснивач је Фонда за цртеж „Владимир Величковић“.


Повезани текстови:
Изложба и научна конференција: Бранислав Којић – Простор у селу, село у простору
Комеморација: Ђорђе Злоковић (1927-2017)
Предавање: Сусрети са ствараоцима – Мастерклас: академик Милан Лојаница


Идеја водиља циклуса предавања „Сусрети са ствараоцима – Мастерклас“ јесте да представи домете актуелних уметника и научника и тиме упути јасну поруку, посебно млађој генерацији, да је у Србији могуће постићи креативне искораке чији значај није само локалан, упркос свим проблемима. Такође, циљ је подстаћи младе да се определе за пут научне и уметничке каријере и омогућити им директну комуникацију са истакнутим ствараоцима. Предавачи, наши истакнути научници и уметници, говоре о свом професионалном путу, школовању, узорима, потешкоћама и изазовима на које су наилазили, успесима и неуспесима, каријери у Србији и инспирацији за рад и стваралаштво.

„Сусрете са ствараоцима – Мастерклас“ води, управник Галерије науке и технике САНУ, академик Зоран Љ. Петровић.

sanu-logo120x120