UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2017_Balkan-Architectural-Biennale

VAŽNO OBAVEŠTENJE
Zbog tehničkih razloga promenjeno je mesto održavanja glavne manifestacije Trećeg balkanskog arhitektonskog bijenala – BAB 2017. SVEČANO OTVARANJE trećeg po redu Balkanskog arhitektonskog bijenala, kao i njegovi najvažniji segmenti, održaće se u prostorijama FAKULTETA ZA DIPLOMATIJU I BEZBEDNOST, Ulica travnička 2, Beograd.

BAB_Logo120x120

Izvor: gradnja.rs

Krajem ove godine, od 18. do 25. decembra 2017. godine u Jugoslovenskoj kinoteci na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost, Travnička 2, Beograd, održaće se treći po redu Balkanski arhitektonski bijenale. BAB 2017 nastavlja tradiciju koja je započeta pre četiri godine i u prepoznatljivom maniru prezentuje najznačajnija dostignuća iz oblasti arhitekture, urbanizma, dizajna, fotografije, istorije arhitekture iz regiona, ali i šire.

Balkanski obrasci
Tema ovogodišnjeg BAB 2017 jeste Balkan Patterns, a svaki od segmenata platforme nosi svoj podnaslov. Pored arhitektonske izložbe (kurator arhitekta dr Tatjana Stratimirović), najznačajniji segment bijenala predstavlja internacionalna naučna konferencija. Tema ovogodišnje konferencije nosi naziv Balkan Patterns In Urbanism And Architecture: Challenges, a autor njenog koncepta je arhitekta dr Tatjana Mrđenović.

Ove godine platforma ima veliku čast da ugosti više uvodničara sa renomiranih univerziteta iz SAD-a, Rusije, Kanade, Australije, Katara, Francuske, Holandije, Španije, Albanije, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U pitanju su stručnjaci iz oblasti arhitekture, urbanizma, urbanog planiranja, istorije i teorije arhitekture, kao i zaštite arhitektonskog nasleđa. Konferencija će i ove godine otvoriti neke značajne teme, u kojima svoje izazove može prepoznati ceo balkanski region.


Povezani tekstovi:
Balkanski arhitektonski bijenale: poziv za učešće na izložbi crteža i skica u arhitekturi pod nazivom „Dokle smo stigli?“
Otvaranje Drugog Balkanskog arhitektonskog bijenala – BAB 2015
Radionica: Ilkin san o stolicama (Ilka’s Dream of Chairs)
Konkurs: Osnovna balkanska arhitektura (Basic Balkan Architecture)
Konferencija: Balkanski arhitektonski bijenale – BAB 2015


Praktično projektovanje
Novina će biti prisustvo nenaučnih slušaoca, to jest, učesnika u diskusiji, a koji dolaze iz sveta investicija, projektovanja i državne uprave, kojima će naučna istraživanja i njihova potencijalna primena, biti posebno interesantna. Time BAB pomera granice ideje da se na jednom mestu prožimaju naučna istraživanja, praktično projektovanje i finansijski interesi investitora. Jezik izlaganja i diskusije biće engleski.

Prijave
Prijave za naučnu konferenciju su otvorene, a posebne pogodnosti su, kao i obično, obezbeđene za studente regionalnih univerziteta, koji će moći po nižim kotizacijama da prijave svoje učešće. Prisustvo konferenciji je besplatno.

Organizatori:
Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
Balkanski arhitektonski bijenale

Ko-organizatori:
International Society of City and Regional Planners – ISOCARP,
Institute of Architecture and Civil Engineering, Architecture, Department of Urban Planning (Volgograd State Architecture-Building University),
Faculty of Architecture-Skopje – University “Ss. Cyril and Methodius”,
American Planning Association – APA,
Universite Francios-Rabelais – Tours,
Escuela Tecnica Superior de Arquitectura, Universidad de Malaga,
College of Engineering, Qatar University, Doha

Sve informacije o ovogodišnjoj konferenciji:
Balkanski arhitektonski bijenale – BAB

Važni datumi

  • Rok za slanje apstrakta: 01. novembar 2017.
  • Rok za slanje finalnih rukopisa: 01. novembar 2017.

Najuspešniji radovi će biti štampani u časopisima: “Urban Design International” i “Phlogiston”.

Za sve informacije o predaji radova pogledati:
http://balkanarchitecturalbiennale.rs/bab/submissions/