UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Radionica: “inFORMation” – Intermediate Grasshopper Workshop – Andrea Gracijano (Andrea Graziano)

Alessandro-Zomparelli_Emergent-Reefs

Alessandro Zomparelli – Emergent Reefs, detalj | © Co-de-iT + disguincio&co for D-Shape®

Poziv za učešće u radionici:

“inFORMation” – Intermediate Grasshopper Workshop
15–17. septembar 2017.
Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu
Tutor: arh. Andrea Gracijano (Andrea Graziano), osnivač
Co-de-iT

2017_On-Architecture_logo

“the Basis of the Universe Isn’t Matter or Energy… It’s Data”
– James Gleick, WIRED

Prostor u kome živimo može da se prati u mnogim aspektima, kao gradijent podataka u kontinuiranom razvoju i promenama. Naše razumevanje okruženjem se poboljšava svaki dan zbog naše sposobnosti da snimi – skenira okolinu oko nas kroz povećanje rezolucije pomoću bolje tehnologije i senzora. Otuda prostor se otkriva kao polje podataka koje se stalno menja. Naša sposobnost u shvatanju i dizajniranju samog prostora može se povećati upotrebom alata kojim je proces dizajna bolji, precizniji, specifičniji u odnosu na promenljive obrazce podataka u prostoru i vremenu.

“inFORMation” je Grasshopper radionica srednjeg nivoa o naprednim tehnikama modeliranja. Grasshopper je zapravo moćan informacioni procesor koji pruža osnovu za razvoj mogućih strategija za inFORM-isanje digitalnih morfologija određenim skupovima uslova i podataka. Radionica se fokusira na integraciju obrade informacija u digitalne sisteme kako bi se omogućilo formiranje struktura, od vrlo jednostavnih do složenijih. Cilj je da se pruži razumevanje informacija i artikulacije podataka kao prostornih i arhitektonskih operacija.

Radionica će istražiti upotrebu Grasshopper-a u definisanju algoritamskih procedura u cilju izražavanja veoma kompleksne strukture u različitim uslovima u različitim razmerama i nivoima detalja.

Radionica je prateća aktivnost 05. međunarodnog događaja “O ARHITEKTURI” i održaće se od 15-17. septembra 2017. godine (3 puna dana – 09-13h jutarnja sesija i 14-18h popodnevna sesija) na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Rana prijava učešća je putem e-mail-a info@strand.rs do 15. jula, a konačan rok za prijavu je 01. septembar 2017. godine.


Povezani tekstovi:
Radionica: Parametarski dizajn – uvod u GRASSHOPPER
Serija događaja: O arhitekturi 2017.
Međunarodna konferencija: GOING DIGITAL: INNOVATION IN ART, ARCHITECTURE, SCIENCE AND TECHNOLOGY
Međunarodna konferencija: GOING DIGITAL – INNOVATIONS IN THE CONTEMPORARY LIFE


2016_Going-Digital_Radionica_t

Grasshopper Code – Vorospace | Ova definicija kreira mesh model svih veza između centara 3D voronoi ćelija i njima susednih ćelija.

Radionicu organizuje Asocijacija za razvoj održive urbane zajednice – STRAND u saradnji sa Co-de-iT: Computational Design Italy

Broj učesnika je limitiran na 22. Prijavljivanje na adresi info@strand.rs. Zvanični jezik je engleski. Kotizacija za trodnevnu radionicu iznosi 80 EUR za studente i 120 EUR za profesionalce (u dinarskoj protivvrednosti) za prijave do 15. jula, a 100 EUR za studente i 150 EUR za profesionalce za prijave od 15. jula do 01. septembra 2017. godine.

Detaljan program radionice, način registracije, kao i potrebno predznanje i preuzimanje paketa softvera pogledati na: http://strand.rs/2017/architecture/workshop/

Učesnici radionice imaju slobodan pristup na Keynote Talks – Case Netherlands [15. septembar 2017].


Softver & potrebno znanje:
Neophodno je znanje 3D modelovanja u Rhino3D i osnovno poznavanje rada u Grasshopper-u. Učesnici treba da ponesu svoj laptop sa Windows OS (Rhino za Mac ne podržava Grasshopper) i prethodno instaliranim Rhino3D softverom i najnovijom Grasshopper plug-in verzijom.

Linkovi za preuzimanje softvera:
Rhino 5 – http://download.rhino3d.com/Rhino/5.0/evaluationtimed/
Grasshopper (poslednja verzija) – http://download.rhino3d.com/Grasshopper/1.0/wip/download/