UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

FLAT.SCAPES-LAB 2017- AfterDutch

Poziv za studente i profesionalce za učešće na istraživačkom projektu SCAPES:LAB AfterDutch. Projekat predstavlja istraživački program sastavljen iz nekoliko faza i namenjen je kritičkom čitanju i razumevanju instrumenata za razvoj savremenog gradskog pejzaža u Holandiji.

Program podrazumeva višemesečni rad u nekoliko faza i uključuje studijski obilazak više gradova u Holandiji, kao i postprodukciju stečenog znanja i argumentacije. Namenjen je profesionalcima i studentima iz regiona.

Od pokretanja i formiranja platforme SCAPES:LAB u aprilu 2014. godine, uspešno su inicirana i sprovedena četiri velika programa urbane pedagogije. Više od 500 mlađih kolega i studenata arhitekture, urbanizma i srodnih disciplina sa Balkana (Srbija, Makedonija, Crna Gora, Slovenija i Bosna i Hercegovina) učestvovalo je u istraživačkim ekspedicijama u Moskvu (2016), Berlin (2015), Beograd (2014 i 2015) i Amsterdam.

Ove godine, SCAPES:LAB se vraća u Holandiju -kroz program AfterDutch želimo da se ponovo povežemo i proverimo na koji način su stvari evoluirale od naše poslednje posete i saradnje iz 2014. godine.

Flat.SCAPES:LAB 2017 / AfterDutch predstavlja istraživački program sastavljen iz nekoliko faza i namenjen je kritičkom čitanju i razumevanju instrumenata za razvoj savremenog gradskog pejzaža u Holandiji. Posebno nas interesuje šta se desilo sa idejama nakon “SuperDutch” ere, koje su premise daljeg razvoja, da li su se i koliko promenili procesi donošenja odluka i šta je (naš) sledeći korak.

Program koji podrazumeva višemesečni rad u nekoliko faza i uključuje studijski obilazak više gradova u Holandiji, kao i postprodukciju stečenog znanja i argumentacije, namenjen je profesionalcima i studentima iz regiona (Novi Sad, Beograd, Niš, Banjaluka, Sarajevo, Podgorica, Skoplje).

Photo-by-Sanja-Stojanovic_Flat.SCAPES-LAB-at-Parkrand_MVRDV

Foto Sanja Stojanović (Flat.SCAPES:LAB at Parkrand / MVRDV)

Zašto “AfterDutch”?
Statistike iz 80ih godina 20. veka pokazale su da je 70% ukupne građene sredine u Holandiji stvoreno nakon Drugog svetskog rata. Do 2000. godine, taj procenat porastao je na 75% i nastavio da dramatično raste. Čitav (profesionalni) svet svedočio je izuzetnoj hiperprodukciji u arhitekturi i urbanom planiranju. Holandsko Ministarstvo kulture izdvojilo je velika sredstva za stimulisanje i promovisanje “kulturne komponente” arhitekture kroz izložbe, nastupe, konferencije i izdavaštvo koje je opisivalo i slavilo ovaj novi gradski pejzaž.

SuperDutch_publications_opt

Izuzetno produktivna praksa prštala je od inovativnih postavki i teorija, koje su formulisale “SuperDutch” koncept kao novu urbanu realnost koja je u konačnici stopila interese industrije, konsultanata, investitora, (teorije) planiranja, ali i javnog interesa koji se više neće odvajati od planova krupnog kapitala. Arhitektura je u značajnoj meri postala spektakl koji slavi sam sebe, a brojne “Taschen-able” publikacije ojačale su imidž novih biroa i autora -agenata ovog trenda. Rođen je pojam zvezda-arhitekt (Starchitect), uspeh je bio globalan a mlađe generacije postajale su verni pratioci.

Rem-Koolhaas_summer-at-strelka

Arhitekta-zvezda Rem Koolhaas govori na Strelka postdiplomskoj školi u Moskvi

Nedugo potom kritički deficit “SuperDutch” postao je očigledan, a ekonomska realnost koja je došla sa globalnom krizom olakšala je trežnjenje. Današnji proračuni pokazuju da, samo u Holandiji, više od osam miliona kvadratnih metara poslovnog prostora stoji potpuno prazno – zgrade i objekti ostali da služe samo svojoj finansijkoj vrednosti, bez koristi za grad, građane i zajednicu.

Šta je sledeće? Kakvi su društveni i prostorni odgovori na posledice “SuperDutch” ere? Da li Holandiju čeka pokretanje još jednog ciklusa arhitektonske hiperprodukcije ili je perod krize doprineo emancipaciji nove generacije arhitekata i afirmisanju drugačijeg pristupa građenoj sredini?

AfterDutch će se baviti ovim i još mnogim pitanjima a ako želite da se priključite istraživačkom timu, prođite kroz predložene faze rada, naš plan za obilazak Holandije i prijavite se ovde.

Rok za rane prijave je 10. jun 2017. godine!

Zvanični blog programa – AfterDutch
ScapesLab na Facebook-u: https://www.facebook.com/scapeslab