UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
“Cycling Megacities” | © Charles Palmer, RIBA Norman Foster Scholar 2015

VAŽNO:

Za RIBA Norman Foster stipendiju 2017. mogu da konkurišu naši studenti sa OASA i MASA studijskih programa koji su akreditovani RIBA ekvivalencijom.

Pravo učešća imaju studenti koji su uspešno završili najmanje prvu godinu osnovnih studija.

Studenti koji žele da konkurišu za ovu istraživačku stipendiju svoj poster i popunjeni formular dostavljaju na CD-u, u Dekanat, najkasnije do ponedeljka, 17. aprila utorka 18. aprila 2017. godine u 15.00 časova.

Komisija koju čine članovi uprave fakulteta će doneti odluku koji će studentski rad tj. student-kandidat konkurisati za RIBA Norman Foster stipendiju 2017. godine.

Članovi fakultetske komisije će nastojati da izaberu studentski rad koji pokazuje potencijal za izuzetno dostignuće i originalno promišljanje o pitanjima vezanim za opstanak i budućnost naših gradova i mesta.

RIBA Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje 2017, velikodušno podržana od strane Lorda Fostera i studija Foster+Partneri (Foster + Partners), dodeljuje jednu stipendiju za istraživačko putovanje studentu arhitekture, od 7.000 britanskih funti, radi međunarodnog istraživanja na temu i na lokacijama po izboru samog studenta.

Predmet istraživanja treba da ima veze sa opstankom naših gradova i mesta, i da spada u jednu od sledećih tema:
– pouke prošlosti radi informisanja budućnosti;
– budućnost društva;
– gustina naseljenih mesta;
– održivost;
– korišćenje resursa;
– kvalitet urbanog života;
– transport.

Istraživačko putovanje treba da se odvija u periodu od juna do oktobra 2017. godine.

Nakon završetka putovanja student će biti pozvan da prezentuje svoje istraživanje pred publikom u studiju Foster+Partneri u Londonu. Grafički, foto i pisani prilozi njegovog istraživanja biće izloženi tokom izložbe RIBA studentskih nagrada (RIBA President’s Medals Student Award) u Kraljevskom institutu britanskih arhitekata u Londonu tokom decembra 2017. godine.

Pravo učešća:
Pravo učešća imaju studenti:
– koji su upisani na RIBA ili CAA validirane studijske programe ili na studije posebno odabrane škole ili arhitektonskog centra i
– koji su uspešno završili najmanje prvu godinu osnovnih studija.


Povezan tekst:
Konkurs: RIBA Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje 2016
RIBA stipendija: RIBA McAslan Bursary 2015
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015


2017_RIBA-Norman-Foster-Travelling-Scholarship_00

2017_RIBA-Norman-Foster-Travelling-Scholarship_01

RIBA Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje 2016: Žiriranje radova | © Foster+Partners

Prijavljivanje:
Svaka škola koja ima RIBA ili CAA validirane studijske programe je pozvana da pošalje samo jedan zahtev za stipendiju, za svog odabranog studenta. Svaka škola odabira svoj metod za izbor studenta-kandidata, a popunjeni zahtev mora biti potpisan od strane Dekana škole.

Zahtev škole se sastoji od:
• popunjenog formulara potpisanog od strane odabranog studenta i Dekana škole i
• jednog A1 ‘plakata’ u .pdf formatu sa navedenim detaljima (tema, cilj, lokacije). Student-kandidat je ograničen sledećim: plakat može imati do 500 reči teksta i veličina .pdf fajla ne sme biti veća od 5 MB. Podnosioci zahteva koji pređu ova ograničenja mogu ugroziti svoje šanse za uspeh.

Osim toga, student-kandidat može dostaviti i video, kao dodatni materijal, uz maksimalno trajanje do 2 minuta.

Pažljivo razmislite o izboru veličine fonta, boje fonta i boje pozadine kako bi se obezbedila dobra čitljivost vašeg plakata.

Molimo vas da proverite da se vaše ime, ime vašeg nastavnika i ime vaše škole ne pojavljuje nigde na vašem plakatu!

Molimo vas da obratite pažnju da će svi plakati biti postavnjeni kao deo veb izložbe na vebsajtu: www.architecture.com posle žiriranja radova. Ukoliko ne želite da vaš rad bude izložen, kontkatirajte: education.temp@riba.org.

Da biste saznali kako da dostavite poster i populjeni formular pošaljite e-mail na adresu: nfscholarship@fosterandpartners.com. Ne treba slati štampanu kopiju plakata!

2017_RIBA-Norman-Foster-Travelling-Scholarship_02

RIBA Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje 2016: Pobednički rad ‘Weaving the Urban Fabric: Examining the Significance of Community’ – Abel Feleke, the University of Western Australia, Australija | © Foster+Partners

Kriterijumi za odabir i proces:
Članovi žirija će nastojati da dodele stipeniju studentu koji pokazuje potencijal za izuzetno dostignuće i originalno razmišljanje o pitanjima vezanim za opstanak i budućnost naših gradova i mesta.

Žiri koji će izvršiti odabir sastoji se od:
– Lord Norman Fostera (Lord Foster)
– Džejn Dankan (Jane Duncan), predsednice Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA)
– Dva predstavnika studija Foster+Partneri (Foster + Partners)
– Jedan član žirija pozvan od strane Lord Fostera
– Jedan član žirija pozvan od strane predsednice RIBA -e

Važni datumi:
Rok za predaju kompletnog zahteva za stipendiju je petak, 28. april 2017. godine do 17.00 časova.

Nagrađeni student-kandidat biće obavešten posle žiriranja u maju, i preporučeno je da se istraživačko putovanje održi u periodu od juna do oktobra 2017. godine.

Za dalja obaveštenja, kontaktirajte Džon-Pol Nunesa (John-Paul Nunes), šefa projekata obrazovanja na: education.temp@riba.org ili +44 (0)20 7307 3678.

Formular i uputstvo za prijavljivanje možete preuzeti ovde:

2017 RIBA Norman Foster Travelling Scholarship

Izvor: Royal Institute of British Architects (RIBA) Norman Foster Travelling Scholarship 2017

RIBA Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje se dodeljuje još od 2007. godine. Duh same stupendije se zasniva na ličnom iskustvu Lorda Fostera kao studenta arhitekture:

Kao student sam osvojio nagradu koja mi je omogućila da provedem leto putujući kroz Evropu da bi neposredno studirao zgrade i gradove koje sam znao samo sa stranica knjiga. To je bio otkrovenje – oslobađajuće i uzbudljivo na mnogo načina. Danas mi je privilegija da finansiram RIBA (RIBA) Norman Foster stipendiju za istraživačko putovanje, što će, nadam se imati trajno nasleđe – nudeći šansu za otkrivanje i inspiraciju za nove uzbudljive radove – za generacije koje dolaze.

Ovde možete pogledati veb izložbe konkursnih plakata za stipendiju:
RIBA Norman Foster stipendija 2016 veb izložba
RIBA Norman Foster stipendija 2015 veb izložba
RIBA Norman Foster stipendija 2014 veb izložba
RIBA Norman Foster stipendija 2013 veb izložba