UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2016_Future-Architecture-Platform

Nakon uspešnog prvog ciklusa aktivnosti u početnoj godini, Future Architecture Platform raspisuje novi konkurs za sve one, širom Evrope, koji žele da učestvuju u programu Future Architecture u 2017. godini. Platforma poziva sve kreativce koji tek stupaju na scenu, da se prijave sa svojim idejama, vizijama i projektima koje smatraju važnim za budućnost arhitekture.

Učesnici treba da artikulišu svoje predloge u formi arhitektonskog statement-a, socijalnog angažmana, biznis modela, novog konstruktivnog rešenja, prozvodnje životnog prostora ili ideje koju učesnici smatraju neizostavnom ili veoma važnom za razmatranje u vezi budućnosti arhitekture u Evropi. Svi predlozi biće objavljeni na website-u Future Architecture Platform. Samom prijavom učesnici će biti uvršteni na listu umetnika i profesionalaca koji mogu biti pozvani da učestvuju na izložbama, konferencijama, serijalima predavanja, radionica i drugih događaja koji će biti organizovani od strane članica Platforme.


Povezani tekstovi:
XI Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) – BUDUĆNOST JE SADA
Konkurs: Platforma FuturA (Future Architecture Platform)


Konkurs je otvoren do ponedeljka, 09. januara 2017. godine. Prijavom na konkurs učesnici se istovremeno registruju da učestvuju u evropskom programu događaja organizovanih od strane članica Future Architecture Platform. Do 16. januara 2017. organizacije-članice Platforme zajedno sa publikom će na osnovu priloženih ideja izabrati učesnike iz različitih oblasti kreativnih disciplina. Izabrani učesnici biće pozvani u Ljubljanu da predstave svoje vizije u okviru Future Architecture Matchmaking konferencije, 16-18. februara 2017. u Muzeju arhitekture i dizajna (MAO). Nakon ove konferencije članice Future Architecture Platform će izabrati učesnike koje će uvrstiti u svoje programe i događanja koji će se odvijati u periodu 01.03 – 31.10.2017. godine širom Evrope.

Future Architecture Platform i njenih 14 članica i 4 pridružena člana pozivaju zainteresovane da učestvuju na 4 izložbe, 5 konferencija, 3 ciklusa predavanja, 6 radionica i jednoj ekskurziji. Sve ove aktivnosti biće realizovane uz podršku izdavačke platforme FAP i kroz mrežu mobilne logističke podrške. Projekti nastali u okviru Future Architecture Platform biće predstavljeni u okviru festivala koji će se održati od 26. septembra do 01. oktobra 2017. u Ljubljani, kada će članice, učesnici i publika biti u prilici da procene radove i postignute rezultate, kao i da definišu buduće modele saradnje u okviru Platforme.

Platforma će pokriti putne troškove (evropske destinacije) i smeštaj izabranih učesnika Matchmaking konferencije. Članice Platforme će pokriti putne troškove (evropske destinacije) i smeštaj i obezbediti honorar za autore koje će pozvati da učestvuju u njihovim manifestacijama.

Možete da se prijavite ako:
• možete da dokumentujete svoja profesionalana postignuća (radove, realizacije, izložbe, publikovana dela, prikaze, stipendije, nagrade)
• Vaš rad nije široko prepoznat od strane kustosa, kritičara i publike (u potrazi smo za autorima koji tek stupaju na scenu, talentima koji obećavaju, a koji još nisu stekli šire priznanje)
• Vaš rad nije stariji od dve godine

Gde da se prijavite?
Future Architecture Platform website (futurearchitectureplatform.org)

Javno glasanje
Future Architecture Platform je posvećena približavanju ideja o oblikovanju životnog prostora sadašnjosti i budućnosti ljudima koji žive u gradovima. Platforma podržava dijalog i pokušava da kompleksne teme iz oblasti arhitekture približi svima, kao i da promoviše održivo životno okruženje. Ona podržava građane da iznose svoja mišljenja, iskustva, stavove i predloge za gradove.

Upravo zbog toga ovaj konkurs daje mogućnost i publici da glasa za svoje omiljene ideje. Ideja sa najviše glasova publike biće automatski uvrštena i autor će biti pozvan na Matchmaking konferenciju. Glasanje se vrši preko Future Architecture website i biće otvoreno do 00.00 CET, 16. januara 2017.

Future Architecture Platform čine:
Museum of Architecture and Design, Ljubljana (SI) koordinator; i članice: Oris House of Architecture, Zagreb (HR), Museum of Architecture in Wrocław (PL), Belgrade International Architecture Week BINA (SR), National Museum of MAXXI Century Arts, Rim (IT), House of Architecture, Grac (AT), Copenhagen Architecture Festival (DK), Tirana Architecture Week (AL), One Architecture Week (BG), Design Biotopѕ, Ljubljana (SI), Lisbon Architecture Triennale (PT), dpr-barcelona (ES), CANactions, Kijev (UA), Bureau N, (DE); pridružene članice: Swiss Architecture Museum, Basel (CH), Prishtina Architecture Week (RKS), Forecast, Berlin (DE), Calouste Gulbenkian Foundation (PT)

FutureArchitecturePlatform_Logo