UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Kakav-nam-kulturni-centar-treba-KC-Magacin

Poziv za učešće na arhitektonskoj studentskoj radionici:
Kakav nam kulturni centar treba? – Slučaj KC Magacin

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije u saradnji sa Ministarstvom prostora organizuje arhitektonsku studentsku radionicu „Kakav nam kulturni centar treba – slučaj KC Magacin”, 17. i 18. decembra 2016. godine u Magacinu Kraljevića Marka broj 4 u Beogradu.

Ideja ove radionice je da se kroz timski rad i saradnju sa mentorkama, arhitektama Ksenijom Pantović i Ivom Čukić, studenti upoznaju sa metodama i veštinama uređenja unutrašnjeg multifunkcionalnog prostora namenjenog kulturno-umetničkoj produkciji. U okviru radionice studenti će imati prilike da se upoznaju sa korisnicima prostora, razgovaraju o njihovim prostornim potrebama, i susretnu sa temom uređenja multifunkcionalnog prostora koji podrazumeva vešt pristup razumevanja potreba i organizovanja funkcionalnih celina, istovremeno obezbeđujući maksimalne uslove za udoban boravak i kvalitetan rad. Kroz rešavanje ovog zadatka polaznici će upoznati funkcionalne i estetske zahteve korisnika, kao i metode oblikovanja specifičnih prostora.

Magacin u Kraljevića Marka jedan je od najdinamičnijih centara kulture u Beogradu. Od 2007. godine funkcioniše kao otvoreni prostor za umetnike, studente, udruženja, neformalne grupe i sve one kojima je prostor potreban. Samo u toku 2016. godine u Magacinu je održano skoro 1000 događaja, prosečno oko tri dnevno, uključujući konferencije, cirkuske predstave, izložbe, i dr., a mnogi programi koji se odvijaju na drugim mestima prethodno su priremani i uvežbavani u Magacinu.

Radionica je prvenstveno namenjena studentima arhitekture, ali mogu se prijaviti i mladi eksperti i studenti srodnih fakulteta. Radionicu će voditi arhitekte Ksenija Pantović i Iva Čukić.

Program je podeljen u dva dana, a sastoji se iz:
– razgovora sa korisnicima prostora,
– prezentacije prostora,
– timskog rada u grupama sa mentorkama radionice – osmišljavanje intervencija i predloga,
– prezentacija radova.

Učešće je besplatno, ali je zbog ograničenog broja mesta potrebno poslati prijavu: CV i portfolio (do 5MB), do subote 10. decembra 2016. godine na ministarstvoprostora@gmail.com. Za sve pitanja možete nam se obratiti preko istog maila.

Ksenija Pantović rođena je 1983. godine u Kraljevu. Diplomirala je i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Od 2011. godine zaposlena je u zvanju asistenta na Departmanu za arhitekturu u oblasti Arhitektonsko projektovanje i savremena arhitektura. Pored pedagoškog rada bavi se i stručnom praksom u oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja. Iza sebe ima izvedene projekte, naučno-istraživačke radove, brojne nagrade i priznanja za svoj rad.

Iva Čukić rođena je 1983. godine u Beogradu. Diplomirala je i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Oblast njenog istraživanja obuhvataju tačke susreta javnog prostora, uradi-sam filozofije, samo-organizovanosti i prostorno-kulturnog diskursa. Jedna je od članova i osnivačica kolektiva Ministarstvo prostora koje se bavi pitanjima razvoja gradova, urbanim transformacijama i politikama, a od 2012. godine vodi program Ulične galerije. Angažovana je u nastavi na Departmanu za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Dobitnica je nagrada i priznanja za svoj rad.

Program se realizuje zahvaljujući Regionalnoj platformi za kulturu KOOPERATIVA.

Kakav-nam-kulturni-centar-treba-KC-Magacin_02

Kakav-nam-kulturni-centar-treba-KC-Magacin_03