УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Радионица: Какав нам културни центар треба? – Случај КЦ Магацин

Kakav-nam-kulturni-centar-treba-KC-Magacin

Позив за учешће на архитектонској студентској радионици:
Какав нам културни центар треба? – Случај КЦ Магацин

Асоцијација Независна културна сцена Србије у сарадњи са Министарством простора организује архитектонску студентску радионицу „Какав нам културни центар треба – случај КЦ Магацин”, 17. и 18. децембра 2016. године у Магацину Краљевића Марка број 4 у Београду.

Идеја ове радионице је да се кроз тимски рад и сарадњу са менторкама, архитектама Ксенијом Пантовић и Ивом Чукић, студенти упознају са методама и вештинама уређења унутрашњег мултифункционалног простора намењеног културно-уметничкој продукцији. У оквиру радионице студенти ће имати прилике да се упознају са корисницима простора, разговарају о њиховим просторним потребама, и сусретну са темом уређења мултифункционалног простора који подразумева вешт приступ разумевања потреба и организовања функционалних целина, истовремено обезбеђујући максималне услове за удобан боравак и квалитетан рад. Кроз решавање овог задатка полазници ће упознати функционалне и естетске захтеве корисника, као и методе обликовања специфичних простора.

Магацин у Краљевића Марка један је од најдинамичнијих центара културе у Београду. Од 2007. године функционише као отворени простор за уметнике, студенте, удружења, неформалне групе и све оне којима је простор потребан. Само у току 2016. године у Магацину је одржано скоро 1000 догађаја, просечно око три дневно, укључујући конференције, циркуске представе, изложбе, и др., а многи програми који се одвијају на другим местима претходно су приремани и увежбавани у Магацину.

Радионица је првенствено намењена студентима архитектуре, али могу се пријавити и млади експерти и студенти сродних факултета. Радионицу ће водити архитекте Ксенија Пантовић и Ива Чукић.

Програм је подељен у два дана, а састоји се из:
– разговора са корисницима простора,
– презентације простора,
– тимског рада у групама са менторкама радионице – осмишљавање интервенција и предлога,
– презентација радова.

Учешће је бесплатно, али је због ограниченог броја места потребно послати пријаву: ЦВ и портфолио (до 5МБ), до суботе 10. децембра 2016. године на ministarstvoprostora@gmail.com. За све питања можете нам се обратити преко истог маила.

Ксенија Пантовић рођена је 1983. године у Краљеву. Дипломирала је и докторирала на Архитектонском факултету у Београду. Од 2011. године запослена је у звању асистента на Департману за архитектуру у области Архитектонско пројектовање и савремена архитектура. Поред педагошког рада бави се и стручном праксом у области архитектонског и урбанистичког пројектовања. Иза себе има изведене пројекте, научно-истраживачке радове, бројне награде и признања за свој рад.

Ива Чукић рођена је 1983. године у Београду. Дипломирала је и докторирала на Архитектонском факултету у Београду. Област њеног истраживања обухватају тачке сусрета јавног простора, уради-сам филозофије, само-организованости и просторно-културног дискурса. Једна је од чланова и оснивачица колектива Министарство простора које се бави питањима развоја градова, урбаним трансформацијама и политикама, а од 2012. године води програм Уличне галерије. Ангажована је у настави на Департману за урбанизам Архитектонског факултета у Београду. Добитница је награда и признања за свој рад.

Програм се реализује захваљујући Регионалној платформи за културу КООПЕРАТИВА.

Kakav-nam-kulturni-centar-treba-KC-Magacin_02

Kakav-nam-kulturni-centar-treba-KC-Magacin_03