UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

BIG_The-Dryline_New-York

Region Severna Amerika – srebro, $50000: BIG (Bjarke Ingels Group) i One Architecture – The Dryline, urbana infrastruktura zaštite od poplava, Njujork, 2015. | Ilustracija © BIG

5. međunarodna LafargeHolcim nagrada je u potrazi za pametnim rešenjima za gradove i izgrađena okruženja – otvoren nagradni konkurs sa fondom od 2 miliona američkih dolara za održivu gradnju

LafargeHolcim Nagrada je najznačajniji globalni konkurs u oblasti održivog dizajna. On obuhvata i vodeće profesionalne projekte, kao i smele ideje sledeće generacije koje kombinuju održiva građevinska rešenja sa arhitektonskom veštinom. Organizovan od strane LafargeHolcim Fondacije za održivu gradnju, konkurs prepoznaje ideje sa najvećim potencijalom za rešavanje današnjih izazova rastuće urbanizacije i unapređenja kvaliteta života.

Projekti i koncepti iz oblasti arhitekture, pejzažne arhitekture, urbanog dizajna, planiranja, tehnologije, građevinarstva i materijala imaju pravo učešća putem online prijave u takmičenju sa fondom nagrada od 2 miliona dolara. Rok za prijavu je 21. mart 2017. godine.

Glavna kategorija konkursa je otvorena za arhitekte, planere, inženjere, studente srodnih disciplina, vlasnike projekata, graditelje i građevinske kompanije koji daju održive odgovore na tehnološke, ekološke, društveno-ekonomske i kulturološke probleme, u okvirima savremene izgradnje. Projekti moraju biti u poodmakloj fazi razrade, imati veliku verovatnoću realizacije i čija izgradnja nije započeta pre 04. jula 2016. godine.

Učesnici starosti do 30 godina mogu da predlože vizionarske koncepte i smele ideje na konkursu, bez obzira na verovatnoću realizacije projekta: kategorija Sledeća generacija (the Next Generation) posebno traži odvažna rešenja od strane studenata i mladih profesionalaca.


Povezani tekstovi:
Međunarodni festival zelene kulture Green Fest 2016
Studenti Arhitektonskog fakulteta u finalu takmičenja Solar Decathlon Middle East 2018
Tribina: ”Održiva arhitektura” na manifestaciji EKOKULT
Održivi razvoj novog pilot naselja u Beogradu putem IMM metodologije
Radionica: Održivi razvoj novog pilot naselja u Beogradu putem IMM metodologije


Takmičenje je podeljeno u pet geografskih regiona – svaki region će imati svoj žiri sačinjen od renomiranih stručnjaka. Projekti će se ocenjivati prema regionu u kom će biti izgrađeni, i vrednovaće se u odnosu na pet “ciljnih izazova” za održivu gradnju koji posmatraju projekat iz holističke perspektive i uzimaju u obzir njegov celokupan životni ciklus. Kriterijumi obuhvataju inovacije i prenosivost; etičke standarde i društvenu inkluziju; resurse i ekološke performanse; ekonomska održivost i kompatibilnost; i kontekstualni i estetski uticaj. Žirije predvode Harry Gugger (za region Evrope), Ray Cole (Severna Amerika), Angelo Bucci (Latinska Amerika), Nagwa Sherif (Bliski Istok, Afrika) i Donald Bates (Azija, Pacifik).

Pobednici će biti proglašeni tokom serije od pet ceremonije dodele nagrada u drugoj polovini 2017. godine. Pobednici se automatski kvalifikuju za svetsko takmičenje 2018. godine.

Prijava za učešće na konkursu je besplatna i mora biti podneta na engleskom jeziku, putem veb formulara koji pruža informacije o autorstvu, sažetak projekta, tehničke detalje, kao i slike projekta ili ilustracije. Sveobuhvatno “korak po korak” uputstvo detaljno objašnjava kriterijume za ocenjivanje i daje uputstva kako da pripremite rad za predaju na www.lafargeholcim-awards.org.

Mario-Camargo-Luis-Tombe_Articulated-Site_Medellín

Region Latinska Amerika – zlato, $100000: Mario Camargo i Luis Tombé – Articulated Site, rezervoari vode kao javni park, Medeljin, Kolumbija, 2015. | Foto © Aníbal Gaviria

Podrška svetski priznatih tehničkih univerziteta:
LafargeHolcim Awards se organizuje u parterstvu sa nekim od vodećih tehničkih univerziteta. Švajcarski Federalni institut za tehnologiju (ETH Cirih i EPFL Lozana) vode Akademski komitet LafargeHolcim Fondacije. Drugi povezani univerziteti su: Američki univerzitet u Bejrutu, Liban, Američki univerzitet u Kairu, Egipat, EcoleSupérieured’Architecture de Casablanca (EAC), Maroko, Indijski institut tehnologije (IIT Bombaj) u Mumbaiju, Indija; Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Kembridžu, SAD, Tongji Univerzitet (TJU) u Šangaju, Kina, Tsinghua Univerzitet (THU) u Pekingu, Kina, Universidad Iberoamericana (IBERO) u Meksiko Sitiju, Meksiko, Universidade de São Paulo (USP), Brazil; British Columbia univerzitet, Vankuver, Kanada; Univerzitet u Melburnu, Australija; i Witwatersrand (Wits) u Johanesburgu, Južna Afrika.

LafargeHolcim Fondacija za održivu gradnju:
Od 2003. godine Fondacija unapređuje komunikaciju o održivoj gradnji putem svojih međunarodnih konkursa, akademskih foruma i publikacija. Fondaciju podržava LafargeHolcim – svetskog lidera u industriji građevinskih materijala, ali je ona nezavisna od komercijalnih interesa.

Korisni linkovi:
Preuzimanje prijave na konkurs 2016/17: www.lafargeholcim-awards.org/enter
Preuzimanje Step-by-step uputstva kako prijaviti projekat: www.lafargeholcim-awards.org/guide
Kompletna lista članova žirija: www.lafargeholcim-awards.org/juries
Podaci o “ciljnim izazovima” za održivu gradnju: www.lafargeholcim-awards.org/target
Više od 200 LafargeHolcim Awards prethodno nagrađenih projekata: www.lafargeholcim-foundation.org/projects

LafargeHolcim-Awards_trophies

Svi trofeji Nagrade LafargeHolcim za održivu gradnju predstavljaju zlatni presek. Uravnotežena proporcionalnost zlatnog preseka simbolizuje ciljeve održive gradnje, koja uvek teži ka skladnom balansu između danas i sutra, između resursa i potrošnje, između potreba i mogućnosti. | Foto © LafargeHolcim

Kontakt:
LafargeHolcim Foundation for Sustainable Construction
Hagenholzstrasse 85, CH-8050 Zurich, Switzerland
Telefon: +41 58 858 82 92 – news@lafargeholcim-foundation.org
www.lafargeholcim-foundation.org

Kontakt u Srbiji:
Lafarge BFC d.o.o.
Trg Beočinske fabrike cementa 1, 21300 Beočin, Srbija
Telefon: +38121874140; +38163522231 – snezana.petrovic@lafargeholcim.com
www.lafarge.rs