UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2016-Novi-modeli-upravljanja-javnom-imovinom

Gotovo svaki grad ili opština u Srbiji poseduje nezanemarljivi broj neiskorišćenih i napuštenih prostora koji su u javnoj svojini, ali čija primarna namena više nije održiva, odnosno za koje već duže vreme ne postoji interesovanje na tržištu. Finansijski troškovi održavanja, opadanje vrednosti objekta i zemljišta u delu grada u kome se nalazi, narušavanje kvaliteta života zajednice, samo su neki od brojnih problema sa kojima se lokalne uprave, odnosno građani nose, a koji su direktna posledica nekorišćenja ovakvih prostora. Sa druge strane, udruženja građana, grupe i pojedinici koji svojim delovanjem pokrivaju različite oblasti, svakodnevno su u potrazi kako za prostorom, tako i za modelima korišćenja koji bi sprovođenje njihovih aktivnosti učinili održivim. Vrlo često, mesta njihovog interesovanja, jesu upravo nedovoljno iskorišćeni ili napušteni prostori u javnoj svojini.

Na međunarodnoj konferenciji „Novi modeli upravljanja javnom imovinom“, koja će se u organizaciji kolektiva „Ministarstvo prostora“, održati u petak 18. novembra 2016. godine u Kulturnom centru REX (Jevrejska 16, Beograd), biće predstavljeni inostrani primeri dobre prakse i razgovaraće se o mogućim modelima upotrebe neiskorišćenih prostora u javnoj svojini u Srbiji.

PROGRAM:

  • 10:30 – 11:00 časova  – Registracija učesnika / Okupljanje
  • 11:00 – 12:00 časova Klaudija Delso, Gradska uprava, La Korunja, Španija
    Klaudija (Claudia Delso) je članica pokreta „Marea Atlantica“ koji je 2015. godine pobedio na lokalnim izborima i osvojio gradsku vlast, a od tada vodi novu instituciju – Kancelariju za participaciju i demokratske inovacije pri Gradskoj upravi La Korunje.
  • 12:20 – 13:20 časovaFederiko Alanja, Gradska uprava, Mesina, Italija
    Federiko (Federico Alagna) je član pokreta „Cambiamo Messina dal Basso” koji je 2013. pobedio na lokanim izborima. Nakon osvajanja gradske vlasti, pokret je ustanovio novu instituciju – Laboratoriju za zajednička dobra i participaciju, čiji je glavni zadatak implementacija participativnih politika i zajedničko upravljanje javnim i zajedničkim dobrima.
  • 13:20 – 14:00 časova – Pauza za ručak
  • 14:00 – 16:00 časovaPanel diskusija: Marko Peterlin (Institut za politike prostora, Ljubljana, Slovenija), Iva Čukić (Ministarstvo prostora, Beograd), Radomir Lazović (Nezavisna kulturna scena Srbije, Beograd)

Pozivamo vas da učestvujete na konferenciji kako bismo se upoznali sa postojećim drugačijim modelima i mehanizmima za oživljavanje neiskorišćenih i napuštenih prostora, primenljivim u lokalnom kontekstu. Deo programa biće na engleskom jeziku uz obezbeđen prevod.


Kolektiv Ministarstvo prostora se od 2010. godine bavi pitanjima razvoja gradova, urbanim transformacijama i politikama, sa posebnim fokusom na zagovaračke prakse koje se odnose na participaciju građana, upravljanje i raspolaganje prostorima u javnoj svojini, i na promene legislativnog i regulativnog okvira u urbanom planiranju.

Program je podržan od strane Norveške ambasade u Beogradu i Fonda braće Rokfeler.