УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016-Novi-modeli-upravljanja-javnom-imovinom

Готово сваки град или општина у Србији поседује незанемарљиви број неискоришћених и напуштених простора који су у јавној својини, али чија примарна намена више није одржива, односно за које већ дуже време не постоји интересовање на тржишту. Финансијски трошкови одржавања, опадање вредности објекта и земљишта у делу града у коме се налази, нарушавање квалитета живота заједнице, само су неки од бројних проблема са којима се локалне управе, односно грађани носе, а који су директна последица некоришћења оваквих простора. Са друге стране, удружења грађана, групе и појединици који својим деловањем покривају различите области, свакодневно су у потрази како за простором, тако и за моделима коришћења који би спровођење њихових активности учинили одрживим. Врло често, места њиховог интересовања, јесу управо недовољно искоришћени или напуштени простори у јавној својини.

На међународној конференцији „Нови модели управљања јавном имовином“, која ће се у организацији колектива „Министарство простора“, одржати у петак 18. новембра 2016. године у Културном центру REX (Јеврејска 16, Београд), биће представљени инострани примери добре праксе и разговараће се о могућим моделима употребе неискоришћених простора у јавној својини у Србији.

ПРОГРАМ:

  • 10:30 – 11:00 часова  – Регистрација учесника / Окупљање
  • 11:00 – 12:00 часова Клаудија Делсо, Градска управа, Ла Коруња, Шпанија
    Клаудија (Claudia Delso) је чланица покрета „Marea Atlantica“ који је 2015. године победио на локалним изборима и освојио градску власт, а од тада води нову институцију – Канцеларију за партиципацију и демократске иновације при Градској управи Ла Коруње.
  • 12:20 – 13:20 часоваФедерико Алања, Градска управа, Месина, Италија
    Федерико (Federico Alagna) је члан покрета „Cambiamo Messina dal Basso” који је 2013. победио на локаним изборима. Након освајања градске власти, покрет је установио нову институцију – Лабораторију за заједничка добра и партиципацију, чији је главни задатак имплементација партиципативних политика и заједничко управљање јавним и заједничким добрима.
  • 13:20 – 14:00 часова – Пауза за ручак
  • 14:00 – 16:00 часоваПанел дискусија: Марко Петерлин (Институт за политике простора, Љубљана, Словенија), Ива Чукић (Министарство простора, Београд), Радомир Лазовић (Независна културна сцена Србије, Београд)

Позивамо вас да учествујете на конференцији како бисмо се упознали са постојећим другачијим моделима и механизмима за оживљавање неискоришћених и напуштених простора, применљивим у локалном контексту. Део програма биће на енглеском језику уз обезбеђен превод.


Колектив Министарство простора се од 2010. године бави питањима развоја градова, урбаним трансформацијама и политикама, са посебним фокусом на заговарачке праксе које се односе на партиципацију грађана, управљање и располагање просторима у јавној својини, и на промене легислативног и регулативног оквира у урбаном планирању.

Програм је подржан од стране Норвешке амбасаде у Београду и Фонда браће Рокфелер.