UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Kamenzind-Goes-To-Belgrade

Časopis Kamenzind, brojevi 03-06, od početka novembra 2016. godine je dostupan u našoj biblioteci! U pripremi je sedmi broj časopisa koji bi trebalo da izađe u decembru 2016. godine.

Kamenzind je švajcarski časopis i istraživačka platforma koja se bavi arhitekturom i urbanizmom, ne samo iz perspektive arhitekata nego i muzičara, umetnika, građevinskih inženjera, istoričara umetnosti, ekonomista i svih ostalih koji u arhitekturi uživaju.

Kamenzind je istraživačka platforma BHSF arhitekata (BHSF Architekten), pomoću koje urednici mogu da kombinuju neminovnost praktičnog rada na konstruisanju sa mogućnošću osvrta na prošlost, sadašnjost i budućnost arhitekture, da pokrenu diskusiju i to sve iz jedne kancelarije.

Časopis je pokrenut u Cirihu 2007. godine, a njegovo srpsko izdanje je nastalo u okviru projekta Gete Instituta, Urban Inkubator, 2013. godine. Preko dve godine kontinuirano izlazi čime zadobija funkciju istraživačke platforme koja omogućava razmenu ideja, iznošenje kritičkih stavova i edukaciju sa ciljem ponovnog uspostavljanja aktivnog odnosa između arhitekture, grada i društva. Do danas je uspešno realizovano šest brojeva časopisa, u kojima je objavljeno preko 50 tekstova i intervjua autora iz Srbije i inostranstva, na dva jezika.

Arhitektura je jedan od osnovnih kohezivnih činilaca svake civilizovane zajednice i identifikaciona karta svake države i nacije, pa se kao takva smatra i najvernijim odrazom etike i kulture žitelja grada. Ona je sredstvo komunikacije koja iz mnoštva viđenja gradi svoj svet.

Arhitektura nije namenjena samo arhitektima, već svim društvenim strukturama i slojevima koji borave u izgrađenoj sredini. Ipak, već gotovo 30 godina u našoj kulturnoj i stručnoj javnosti arhitektonska struka i kritika potisnute su na društvenu i kulturološku marginu, a promišljanje arhitekture je temeljno odlepljeno od svoje publike i krajnjih korisnika. U Srbiji ljudi više nemaju osećaj bilo kakve kontrole nad onim što se oko njih gradi, potrebe korisnika izgrađenog se zanemaruju, a bilo kakva interakcija ili edukacija radi boljeg razumevanja arhitekture ne postoji.

Časopis je otvoren za saradnju sa svima koji se kritički interesuju za svoju izgrađenu sredinu, radi na razmeni mišljenja i ideja i poziva sve građane da se uključe u debatu o arhitekturi i budućnosti grada, radi omogućavanja novog oblika razmene mišljenja i iskustava među učesnicima – što nam je sada potrebnije nego ikad!

Kamenzind_06

Ovde pogledajte online izdanje časopisa Kamenzind

Urednice srpskog izdanja časopisa Kamenzind – Kamenzind ide u Beograd:

Ana Đorđević-Petrović je aktivista i grafički dizajner iz Beograda. Diplomirala je na katedri za Unutrašnju arhitekturu na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Poslednjih 15 godina posvetila je radu na najrazličitijim konceptima dizajna za veoma širok spektar klijenata. Njeno polje delovanja uključuje prelom knjiga i monografija, dizajn ambalaže, vizuelnog identiteta, promotivnih materijala i grafike za video radove. Nedavno je aktivnost proširila i na pokretanje inicijative za nekoliko projekata koji bi unapredili beogradske javne prostore.

Ljubica Slavković je stekla Master diplomu na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Pored svoje arhitektonske prakse, njeno glavno interesovanje je nezavisno istraživanje na poljima savremene arhitekture, urbanizma, teorije i istorije arhitekture i urbanog planiranja. Objavila je više od 100 članaka za različite lokalne i internacionalne časopise, i bila je nagrađena na 36. Salonu arhitekture u kategoriji arhitektonske kritike.

Lejla Pikok (Leila Peacock) je magistrirala književnost pa se stoga svi njeni radovi poigravaju sa jezikom, metaforama i mehanizmima fikcije. Bavi se pisanjem, crtanjem, povezivanjem knjiga, video mi radiom. Izlagala je u Glazgovu (CCA, The Arches, GAS), Berlinu (NBI, Mother Drucker), Tuluzu (L’espace Croix Baragnon) i nedavno u Kraljevskoj škotskoj akademiji u Edinburgu. Njeni teorijski eseji koji spajaju stvarnost i prozu su objavljivani u časopisima Tank, The White Review, Kilimanjaro i The Junket, a uskoro i u biltenu biblioteke Serving.