УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Jan-Gehl_credit-Ashley-Bristowe

Jan Gehl | Фото: Ashley Bristowe

Архитектонски факултет, Инжењерска комора Србије и ПАЛГО центар Вас позивају на предавање:

Livable Cities for the 21st Century*
арх. Јан Гел (Jan Gehl)
09. новембар 2016, у 16.00h
Свечана сала Грађевинског Факултета Универзитета у Београду
Булевар краља Александра 73/I, Београд

*Симултани превод је обезбеђен.

Јан Гел (Jan Gehl) је архитекта и бивши професор на Данској краљевској академији лепих уметности. Један је од партнера оснивача фирме Gehl Architects – Urban Quality Consultants и аутор књига Живот међу зградама (Life between Buildings), Нови градски простори (New City Spaces), Јавни простори – јавни живот (Public Spaces – Public Life) и Нови градски живот (New City Life). Радио је на урбанистичким пројектима за побољшање градског простора, између осталог, у Копенхагену, Стокхолму, Ротердаму, Лондону, Аману, Мускату, Мелбурну, Сиднеју, Сан Франциску, Сијетлу и Њујорку. Почасни је члан Краљевског института британских архитеката (RIBA), Америчког института за архитектуру (AIA), Канадског краљевског института за архитектуру (RAIC) и Института за архитектуру у Преторији (PIA).


Повезани текстови:
Port of Belgrade – Strategies and Guidelines for a Harbour Development
„City On Water“ and the redevelopment of Belgrade waterfront


2016_Jan-Gehl_Gradovi-za-ljude

Jan Gehl – Градови за људе, издавач ПАЛГО центар, 2016.

„Јан Гел је најбољи посматрач квалитета града којег имамо и незамењив филозоф који се бави градовима као решењем за кризу у погледу животне средине и здравствену кризу са којима се суочавамо. Са више од половине светске популације која данас живи у урбаним подручјима, цела планета треба да научи лекције које он нуди у књизи Градови за људе”.
– Џенет Садик-Кан, делегат у Департману за транспорт Града Њујорка

„Ова књига разрађује једну од многих плодоносних Гелових идеја, разматра неке од примера светских градова који су успешно напредовали током последњих неколико деценија и поставља изазове за будућност. Многе генерације ће живети срећније животе, а градови ће бити много конкурентнији ако њихови лидери уваже његове савете.”
– Енрике Пењалоса, бивши градоначелник Боготе у Колумбији и председник Одбора Института за транспортну и развојну политику Њујорка

„Јан Гел наставља да нас задивљује својим увидима у оно што заиста чини да градови функционишу. У овој књизи, заснованој на ономе што је постигао радећи у Европи, Аустралији и Америци, са упоредним подацима о томе како пешаци користе јавне просторе, његови домети заиста су глобални. Оно што оставља дубок утисак јесте колико је он способан да брзо помогне неким градовима да своје улице избраздане саобраћајем претворе у рај за човека.”
– Питер Њуман, професор на предмету Одрживост на Универзитету Куртин у Аустралији и коаутор књиге Отпорни градови (Resilient Cities; izdavač: Island Press)

JanGehl_credit-Sandra-Henningsson

Jan Gehl | Фото: Sandra Henningsson