UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Jan-Gehl_credit-Ashley-Bristowe

Jan Gehl | Foto: Ashley Bristowe

Arhitektonski fakultet, Inženjerska komora Srbije i PALGO centar Vas pozivaju na predavanje:

Livable Cities for the 21st Century*
arh. Jan Gel (Jan Gehl)
09. novembar 2016, u 16.00h
Svečana sala Građevinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu
Bulevar kralja Aleksandra 73/I, Beograd

*Simultani prevod je obezbeđen.

Jan Gel (Jan Gehl) je arhitekta i bivši profesor na Danskoj kraljevskoj akademiji lepih umetnosti. Jedan je od partnera osnivača firme Gehl Architects – Urban Quality Consultants i autor knjiga Život među zgradama (Life between Buildings), Novi gradski prostori (New City Spaces), Javni prostori – javni život (Public Spaces – Public Life) i Novi gradski život (New City Life). Radio je na urbanističkim projektima za poboljšanje gradskog prostora, između ostalog, u Kopenhagenu, Stokholmu, Roterdamu, Londonu, Amanu, Muskatu, Melburnu, Sidneju, San Francisku, Sijetlu i Njujorku. Počasni je član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA), Američkog instituta za arhitekturu (AIA), Kanadskog kraljevskog instituta za arhitekturu (RAIC) i Instituta za arhitekturu u Pretoriji (PIA).


Povezani tekstovi:
Port of Belgrade – Strategies and Guidelines for a Harbour Development
„City On Water“ and the redevelopment of Belgrade waterfront


2016_Jan-Gehl_Gradovi-za-ljude

Jan Gehl – Gradovi za ljude, izdavač PALGO centar, 2016.

„Jan Gel je najbolji posmatrač kvaliteta grada kojeg imamo i nezamenjiv filozof koji se bavi gradovima kao rešenjem za krizu u pogledu životne sredine i zdravstvenu krizu sa kojima se suočavamo. Sa više od polovine svetske populacije koja danas živi u urbanim područjima, cela planeta treba da nauči lekcije koje on nudi u knjizi Gradovi za ljude”.
– Dženet Sadik-Kan, delegat u Departmanu za transport Grada Njujorka

„Ova knjiga razrađuje jednu od mnogih plodonosnih Gelovih ideja, razmatra neke od primera svetskih gradova koji su uspešno napredovali tokom poslednjih nekoliko decenija i postavlja izazove za budućnost. Mnoge generacije će živeti srećnije živote, a gradovi će biti mnogo konkurentniji ako njihovi lideri uvaže njegove savete.”
– Enrike Penjalosa, bivši gradonačelnik Bogote u Kolumbiji i predsednik Odbora Instituta za transportnu i razvojnu politiku Njujorka

„Jan Gel nastavlja da nas zadivljuje svojim uvidima u ono što zaista čini da gradovi funkcionišu. U ovoj knjizi, zasnovanoj na onome što je postigao radeći u Evropi, Australiji i Americi, sa uporednim podacima o tome kako pešaci koriste javne prostore, njegovi dometi zaista su globalni. Ono što ostavlja dubok utisak jeste koliko je on sposoban da brzo pomogne nekim gradovima da svoje ulice izbrazdane saobraćajem pretvore u raj za čoveka.”
– Piter Njuman, profesor na predmetu Održivost na Univerzitetu Kurtin u Australiji i koautor knjige Otporni gradovi (Resilient Cities; izdavač: Island Press)

JanGehl_credit-Sandra-Henningsson

Jan Gehl | Foto: Sandra Henningsson