UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Konkurs za učešće u novoj sezoni programa 3M3: Refleksije: Is it by mistake or design?

2016_Kolektiv-Refleksije

Kolektiv_Logo120x120

Galerija Kolektiv poziva na učešće u novoj sezoni programa
3M3 pod tematskim okvirom
REFLEKSIJE: Is it by mistake or design?

3M3 je programski format Galerije Kolektiv koji pruža uslove za realizaciju projekata mladih arhitekata iz Srbije i regiona, s akcentom na istraživačke radove, eksperimentalne prirode. Koncipiran je kao smenjujuća postavka izložbi u trajanju od 2 do 3 nedelje, u toku jedne izlagačke sezone. 3M3 je ujedno i poseban izlagački prostor: prozor Galerije Kolektiv (dimenzija 2.5 x 2.1 x 0.6m / zapremine 3m³) koji gleda na Karađorđevu ulicu.

Tematski okvir nove izlagačke sezone izložbenog prostora i programa 3M3 pod nazivom Refleksije: is it by mistake or design? nastoji da se obrati arhitektima i arhitektonskoj aktuelnosti kroz predloženi – reflektivni misaoni postupak kao metod. Višeznačnost pojma refleksije nagoveštava i podstiče spektar pristupa, rakursa i tumačenja heterogene (arhitektonske) savremenosti. 3M3 je prisutan u javnom prostoru ulice, čime je omogućena direktna i neprekidna interakcija i vidljivost postavke. Kao što podnaslov ove sezone sugeriše, postavka u prozoru, u očima prolaznika može izgledati kao kakva sistemska greška, igra percepcije ili sadržaj izgubljen u prevodu. Iz prethodnog, odraz podrazumeva neku vrstu prevođenja ili tumačenja od strane aktera/autora/posmatrača, i time menja sadržaj, formu ili strukturu pozicije od koje se krenulo, poput glitch-a, smetnje u prijemu, dovoljno varljive da ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li je u pitanju greška ili namera.


Povezani tekstovi:
Izložba u galeriji Kolektiv: Savremeni Otisci – FABRIXel
Serija događaja: Beogradski Brutalizam
Radionica: Ilkin san o stolicama (Ilka’s Dream of Chairs)
Izložba: Poetika kutija – Mathias Klotz


Predlozi za izložbu se prihvataju tokom cele sezone, počev od 06. oktobra 2016. godine. Pravo učešća imaju sve arhitekte i studenti arhitekture (pojedinačni autori ili grupe autora).

Autorima se predlaže da ovu izložbu shvate kao priliku za izvođenje i stvaranje novih radova, pre nego za prezentaciju ili opisivanje postojećeg projekta. Realizacija ideja je moguća u bilo kom obliku koji može da se izvede u okviru prozora – instalacija, video, multimedija, grafički materijal, skulptura, maketa, i drugo.

Odabrani autori će svoje koncepte razvijati u saradnji sa timom galerije i kustosom Pavlom Stamenovićem, dok će Galerija Kolektiv pokriti produkcijske troškove.

Sa sajta Galerije Kolektiv možete skinuti detaljne informacije kao i aplikacioni formular.

Pitanja u vezi sa programom 3M3 i prijave slati na e-mail: 3m3@kolektiv.rs

2016_3M3-izlog

Izlagački prostor 3M3 – prozor Galerije Kolektiv