УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс за учешће у новој сезони програма 3М3: Рефлексије: Is it by mistake or design?

2016_Kolektiv-Refleksije

Kolektiv_Logo120x120

Галерија Колектив позива на учешће у новој сезони програма
3М3 под тематским оквиром
РЕФЛЕКСИЈЕ: Is it by mistake or design?

3М3 је програмски формат Галерије Колектив који пружа услове за реализацију пројеката младих архитеката из Србије и региона, с акцентом на истраживачке радове, експерименталне природе. Конципиран је као смењујућа поставка изложби у трајању од 2 до 3 недеље, у току једне излагачке сезоне. 3М3 је уједно и посебан излагачки простор: прозор Галерије Колектив (димензија 2.5 x 2.1 x 0.6m / запремине 3m³) који гледа на Карађорђеву улицу.

Тематски оквир нове излагачке сезоне изложбеног простора и програма 3М3 под називом Рефлексије: is it by mistake or design? настоји да се обрати архитектима и архитектонској актуелности кроз предложени – рефлективни мисаони поступак као метод. Вишезначност појма рефлексије наговештава и подстиче спектар приступа, ракурса и тумачења хетерогене (архитектонске) савремености. 3М3 је присутан у јавном простору улице, чиме је омогућена директна и непрекидна интеракција и видљивост поставке. Као што поднаслов ове сезоне сугерише, поставка у прозору, у очима пролазника може изгледати као каква системска грешка, игра перцепције или садржај изгубљен у преводу. Из претходног, одраз подразумева неку врсту превођења или тумачења од стране актера/аутора/посматрача, и тиме мења садржај, форму или структуру позиције од које се кренуло, попут glitch-а, сметње у пријему, довољно варљиве да не можемо са сигурношћу тврдити да ли је у питању грешка или намера.


Повезани текстови:
Изложба у галерији Колектив: Савремени Отисци – FABRIXel
Серија догађаја: Београдски Брутализам
Радионица: Илкин сан о столицама (Ilka’s Dream of Chairs)
Изложба: Поетика кутија – Mathias Klotz


Предлози за изложбу се прихватају током целе сезоне, почев од 06. октобра 2016. године. Право учешћа имају све архитекте и студенти архитектуре (појединачни аутори или групе аутора).

Ауторима се предлаже да ову изложбу схвате као прилику за извођење и стварање нових радова, пре него за презентацију или описивање постојећег пројекта. Реализација идеја је могућа у било ком облику који може да се изведе у оквиру прозора – инсталација, видео, мултимедија, графички материјал, скулптура, макета, и друго.

Одабрани аутори ће своје концепте развијати у сарадњи са тимом галерије и кустосом Павлом Стаменовићем, док ће Галерија Колектив покрити продукцијске трошкове.

Са сајта Галерије Колектив можете скинути детаљне информације као и апликациони формулар.

Питања у вези са програмом 3М3 и пријаве слати на e-mail: 3m3@kolektiv.rs

2016_3M3-izlog

Излагачки простор 3M3 – прозор Галерије Колектив