UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Letnja škola San Roko časopisa: ”Smislene praznine” (Meaningful Voids) u Beogradu 2016.

New_Belgrade_MCA_SRSS16

Novi Beograd | Arhivska fotografija

SAN_ROCCO_magazine_logo

SMISLENE PRAZNINE – MEANINGFUL VOIDS
San Roko letnja škola (San Rocco Summer School) @ Beograd

4–10 septembar 2016
Beograd, Srbija

San Roko letnja škola (San Rocco Summer School) će istražiti potencijal smislenih (značajnih) praznina u Beogradu – grupu zelenih ostrva u sred grada, čije raznovrsne istorije odražavaju njegov urbani razvoj.

Nakon značajne promene paradigme iz socijalističke era koja slavi kolektivnost, mladost i prirodu, u post-socijalističku tržišnu logiku koja vodi ka neformalnoj apropriaciji i privatizaciji javnog prostora, ova zelena ostrva i njihove specifične tačke-odredišta izgubili su značenje i izvore finansiranja.

Danas, dok je pažnja javnosti zaplenjena naizgled beskrajnim političkim i ekonomskim opsesijama, ostavljajući malo preostale energije za pitanja o javnom prostoru, ova mesta su i dalje podvrgnuta transformaciji – izvesna stalna erozija unutar Beogradskog urbanog stanja.

Razmatrajući kumulativni efekat ovih urbanih praznina kao urbanistički projekat za grad, verujemo da je vreme da se ponovo osmisli njihovo značenje i predvidi njihova savremena forma.

Metod (način rada)
Studenti letnje škole i deset gostujućih profesora će, u zajedničkom okruženju, raditi na jedinstvenom kumulativnom urbanističkom projektu za Beograd. Studenti će biti podeljeni u pet istraživačkih grupa, koje će istraživati potencijale pet različitih “smislenih praznina” u Beogradu.

Finalni projekti će biti razrađeni u grupama od po dva studenta. Gostujući profesori će nadgledati sve projekte prema preciznoj šemi rotacije.

Ideja za temu San Roko letnje škole 2016:
Milica Topalović

Beogradski koordinatori:
Milica Topalović
Jelena Pančevac

San Roko koordinatori:
Paolo Carpi
Giovanni Piovene
Andrea Zanderigo

Profesori:
Paolo Carpi
Matilde Cassani
Simona Malvezzi
Thomas Padmanabhan
Jelena Pančevac
Konstantinos Pantazis
Giovanni Piovene
Freek Persyn
Thomas Raynaud
Milica Topalović

Saradnici:
CZKD – Centar za kulturnu dekontaminaciju
Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet

Pravo učešća:
San Roko letnja škola je otvorena za maksimum 50 učesnika, uključujući univerzitetske studente, diplomce i ljude iz prakse. San Roko magazin će odabrati učesnike na osnovu predatog, sažetog portfolija.

San Roko magazin je obezbedio besplatno učešće za deset polaznika letenje škole iz Republike Srbije!

Prijavljivanje iz Republike Srbije:
Svi zainteresovani su pozvani da najkasnije do petka 15.7.2016. (do 12:00 časova po lokalnom vremenu) pošalju svoj portfolio kao jedan PDF dokument pod nazivom “ime_prezime.pdf”, od dve vertikalne A4 strane, maksimalne veličine 10MB.

Ovaj portfolio treba da sadrži biografiju i prezentaciju autorskih radova u formi po izboru, uz obavezno navođenje sledećih informacija: ime, prezime, datum rođenja, obrazovna institucija koju pohađate ili ste završili, e-mejl adresa. Neophodno je dobro znanje engleskog jezika, koji je zvaničan jezik radionice i na kome treba da bude napisan portfolio.

Broj polaznika letnje škole je ograničen na 50. Za 10 polaznika iz Republike Srbije je obezbeđeno besplatno učešće, dok ostali polaznici plaćaju školarinu u iznosu od € 600 bez organizovanog smeštaja, odnosno € 750 sa organizovanim smeštajem. Svi polaznici sami snose troškove transporta.

Polaznici iz Republike Srbije koji su zainteresovani isključivo za mogućnost besplatnog učešća u letnjoj školi, kao naslov mejla treba da navedu: “Local_free only_Application SRSS 2016″.

Oni koji su zainteresovani za učešće u letnjoj školi i pod uslovom da budu izabrani, ali ne među 10 stipendista, što podrazumeva plaćanje školarine, kao naslov mejla treba da navedu: “Local_Application SRSS 2016″.

Ovo razvrstavanje neće uticati na selekciju kandidata i dodelu stipendija, već za cilj ima isključivo jednostavniju proceduru odabira lokalnih polaznika u drugom krugu.

Polaznike letnje škole će na osnovu poslatih prijava odabrati urednici San Roko magazina.

Lista sa imenima odabranih polaznika, kao i lista čekanja će biti objavljena na San Roko vebsajtu u utorak, 19.7.2016 (http://www.sanrocco.info/summer-school-belgrade).

Primljeni kandidati će morati da potvrde svoje učešće, odnosno plate školarinu do ponedeljka, 25.7.2016.

Troškovi:
Učešće na letnjoj školi: € 600.00
Učešće na letnjoj školi + smeštaj: € 750.00
Napomena: Kandidati moraju da organizuju svoje putovanje.

Prijave, kao i eventualna pitanja je potrebno poslati do naznačenog roka na mail@sanrocco.info
Sve ostale informacije je moguće naći na http://www.sanrocco.info/summer-school-belgrade