UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba: Njen Krug – Žensko stvaralaštvo u arhitekturi XX veka u Srbiji i Crnoj Gori

Pozivamo Vas da posetite izložbu Njen Krug – Žensko stvaralaštvo u arhitekturi XX veka u Srbiji i Crnoj Gori koja se održava od 08. do 18. juna 2016. godine u Galeriji Kolektiv, i deo je programa Mikser festivala 2016. u Beogradu. Izložba predstavlja istorijski osvrt na žensko stvaralaštvo u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, od početka XX veka do danas.

Njen krug se bavi promocijom i afirmacijom produkcije žena – autora u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna u Srbiji od početka XX veka do danas. Projekat obuhvata retrospektivnu, komparativnu izložbu i katalog ženskog stvaralaštva od početka XX veka do danas i prateće programe (multimedijalne prezentacije, stručno vođenje…) koji će iz različitih uglova dodatno osvetliti glavnu temu.


Povezani tekstovi:
Mikser festival 2016: Osetljivo društvo
Počeo je Mikser Festival 2015
Izložba Kohki Hiranuma Architects: Struktura misli
Publikacija: Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900.


Mapiranje, prezentacija, obeležavanje i obilaženje objekata koje su projektovale i dizajnirale žene omogućiće da se šira javnost podseti, upozna i sagleda njihovo stvaralaštvo, uz hronološke, geografske, autorske i stilske reference. Publici se predstavlja reprezentativan izbor objekata izgrađenih od početka XX veka, predstavnika različitih stilova koji prikazuju arhitektonsko nasleđe Beograda, Novog Sada i Srbije. Sa ženama autorima u fokusu, pružiće se jedinstven uvid na kulturno-istorijski razvoj građenih sredina u Srbiji. Uz značajna imena poput Jelisavete Načić, Milice Krstić, Jovanke Bončić-Katernić, Milice Šterić i Radmile Milosavljević i njihov stvaralački opus upoznaćemo žensko lice Beograda i Srbije. Predstavljanje ženske kreativnosti i stvaralaštva biće dodatno zaokruženi i predstavljanjem najznačajnijih dizajnerki. Među najznačajnijim rodonačelnicama dizajna u Srbiji izdvajaju se Mirjana Marić i Dobrila Vasiljević Smiljanić.

Inicijativa Žene u arhitekturi je izložbu pripremila u saradnji sa novosadskim istraživanjem Women Architects of Novi Sad, a u su-organizaciji sa Mikserom i galerijom Kolektiv koja je i domaćin izložbe. Bogat i raznovrstan materijal, prikupljen u okviru beogradskog i novosadskog istraživanja ove tematike, ali i uz pomoć mnogih drugih ustanova i pojedinaca, prikazuje posetiocima svojevrstan razvoj arhitekture u Srbiji i Crnoj gori od početka XX veka do danas.

Autori izložbe su Milena Zindović, Andrea Tamaš Dačić i Ivan Stanojev. Stručno vođenje kroz izložbu zakazano je za nedelju, 12. jun, u 12 časova. Kustoskinja izložbe je Milena Zindović.