УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба: Њен Круг – Женско стваралаштво у архитектури XX века у Србији и Црној Гори

Позивамо Вас да посетите изложбу Њен Круг – Женско стваралаштво у архитектури XX века у Србији и Црној Гори која се одржава од 08. до 18. јуна 2016. године у Галерији Колектив, и део је програма Миксер фестивала 2016. у Београду. Изложба представља историјски осврт на женско стваралаштво у области архитектуре, урбанизма и дизајна, од почетка XX века до данас.

Њен круг се бави промоцијом и афирмацијом продукције жена – аутора у области архитектуре, урбанизма и дизајна у Србији од почетка XX века до данас. Пројекат обухвата ретроспективну, компаративну изложбу и каталог женског стваралаштва од почетка XX века до данас и пратеће програме (мултимедијалне презентације, стручно вођење…) који ће из различитих углова додатно осветлити главну тему.


Повезани текстови:
Миксер фестивал 2016: Осетљиво друштво
Почео је Миксер Фестивал 2015
Изложба Kohki Hiranuma Architects: Структура мисли
Публикација: Жене у архитектури | Савремена архитектура у Србији после 1900.


Мапирање, презентација, обележавање и обилажење објеката које су пројектовале и дизајнирале жене омогућиће да се шира јавност подсети, упозна и сагледа њихово стваралаштво, уз хронолошке, географске, ауторске и стилске референце. Публици се представља репрезентативан избор објеката изграђених од почетка XX века, представника различитих стилова који приказују архитектонско наслеђе Београда, Новог Сада и Србије. Са женама ауторима у фокусу, пружиће се јединствен увид на културно-историјски развој грађених средина у Србији. Уз значајна имена попут Јелисавете Начић, Милице Крстић, Јованке Бончић-Катернић, Милице Штерић и Радмиле Милосављевић и њихов стваралачки опус упознаћемо женско лице Београда и Србије. Представљање женске креативности и стваралаштва биће додатно заокружени и представљањем најзначајнијих дизајнерки. Међу најзначајнијим родоначелницама дизајна у Србији издвајају се Мирјана Марић и Добрила Васиљевић Смиљанић.

Иницијатива Жене у архитектури је изложбу припремила у сарадњи са новосадским истраживањем Women Architects of Novi Sad, а у су-организацији са Миксером и галеријом Колектив која је и домаћин изложбе. Богат и разноврстан материјал, прикупљен у оквиру београдског и новосадског истраживања ове тематике, али и уз помоћ многих других установа и појединаца, приказује посетиоцима својеврстан развој архитектуре у Србији и Црној гори од почетка XX века до данас.

Аутори изложбе су Милена Зиндовић, Андреа Тамаш Дачић и Иван Станојев. Стручно вођење кроз изложбу заказано је за недељу, 12. јун, у 12 часова. Кустоскиња изложбе jе Милена Зиндовић.