UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

BINA pre BINE predavanje: “Veliki arhitekti naše moderne – Nikola Dobrović i Milan Zloković” – dr Ljiljana Blagojević

Publikacija: Itinereri: Moderna i Mediteran – Ljiljana Blagojević

B--bina-rs

Predavanje u okviru programa BINA pre BINE

Veliki arhitekti naše moderne – Nikola Dobrović i Milan Zloković
Učesnici: dr Ljiljana Blagojević i Snežana Ristić
četvrtak, 21. april 2016. u 19.00h
Galerija Artget, Kulturni centar Beograda

U susret 11. po redu Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture BINA 2016. koja se ove godine održava od 05. do 28. maja 2016. godine pod sloganom Budućnost je sada, organizuje se predavanje Veliki arhitekti naše moderne – Nikola Dobrović i Milan Zloković.

“Nikola Dobrović i Milan Zloković su u periodu kad je Le Korbizije putovao Balkanom, po kontekstu i načinu života, vaspitanju i školovanju bili deo zapadne, ili preciznije, srednjoevropske kulture tadašnje Austrougarske imperije. Tada još dečaci na prelazu u mladićke dane, u životnom dobu od 14, odnosno 13 godina, jedan u mađarskom delu Dvojne monarhije, u Pečuju, a drugi u italijanskom, u Trstu, odrastali su u rubnim, poliglotskim, multietničkim i multikulturalnim zonama Imperije. Istovremeno, obojica pripadaju i višestrukim balkanskim strukturama i geografijama svojih porodičnih istorija i genealogija.”

Ovako o dvojici ključnih arhitekata naše moderne piše u svojoj knjizi Itinereri: Moderna i Mediteran. Tragovima arhitekata Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića, arhitektica i teoretičarka arhitekture Ljiljana Blagojević, vanredna profesorka Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta.

Izdavači ove knjige su Službeni glasnik i beogradski Arhitektonski fakultet. Knjiga je dobila Nagradu Ranko Radović za kritičko-teorijski tekst o arhitekturi (2015) i Grand Prix Salona arhitekture (2016).

DD_c_pal

Publikacija: Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture – Krunoslav Ivanišin, Wolfgang Thaler, Ljiljana Blagojević | Foto © Wolfgang Thaler

Paralelno sa ovom knjigom nastajala je još jedna, na engleskom – Dobrovic in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture (Dobrović u Dubrovniku: poduhvat moderne arhitekture), berlinske izdavačke kuća Jovis, a autori su Krunoslav Ivanišin, Ljiljana Blagojević i fotograf Volfgang Taler (Wolfgang Thaler).

Ljiljana Blagojević je već pisala o ovoj dvojici arhitekata u knjizi kojom je, sa velikim uspehom, međunarodnoj publici predstavila modernu u Srbiji – Modernism in Serbia: The Elusive Margins of Belgrade Architecture 1919 – 1941 (The MIT Press, 2003).

O teoriji i praksi u arhitekturi, našoj moderni i istraživanjima, o putovanjima i Mediteranu, tradiciji i novom vremenu, društvenim i političkim prelamanjima, o projektima i realizacijama… Sa Ljiljanom Blagojević u Bini pre Bine razgovaraće moderatorka Snežana Ristić.


Povezani tekstovi:
Publikacija i izložba: Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture (Dobrović u Dubrovniku: Poduhvat moderne arhitekture)
Promocija knjige: Itinereri: Moderna i Mediteran – Ljiljana Blagojević
X Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) – GRAĐANI I GRAĐENJE GRADA
Izložba: Arhitektura Moderne na javnim objektima u Beogradu, period 1918–1941.


2015_SenjaVild_LjBlagojević_o

dr Ljiljana Blagojević | Foto © Senja Vild

Biografija

Dr Ljiljana Blagojević, arhitekt, vanredni profesor Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta, kao gostujući profesor predavala na Yale University – School of Architecture i držala predavanja na univerzitetima Harvard, Yale, Parsons – The New School, “Adam Mickiewicz” u Poznanju, Akademie der bildenden Künste Wien, Zürich ETH, Politecnico di Milano i dr. Pored više poglavlja u knjigama, naučnih članaka, eseja i kritičkih ogleda, objavila je knjige: Moderna kuća u Beogradu, 1920-1941 (Beograd, 2000), Modernism in Serbia: The Elusive Margins of Belgrade Architecture, 1919-1941 (Cambridge, Mass, 2003), Novi Beograd: osporeni modernizam (Beograd, 2007), Itinereri: Moderna i Mediteran. Tragovima arhitekata Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića (Beograd, 2015) i, u koautorstvu sa Krunoslavom Ivanišinom i Volfgangom Talertom (Wolfgang Thaler), monografiju Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture (Berlin, 2015). Izlagala je i bila član koautorskog kustoskog i dizajnerskog tima postavke u nacionalnom paviljonu Srbije i Crne Gore odnosno Srbije na Međunarodnim izložbama arhitekture u Biennale di Venezia – 2002 i 2008. godine. Dobitnik je Nagrade Ranko Radović i Grand Prix Salona arhitekture u Beogradu.