УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ванредни професор

Департман за архитектуру

Број кабинета: 234

Ужа научна област:
историја, теорија и естетика архитектуре и визуелних
уметности и обнова градитељског наслеђа

Области истраживања:
историја и теорија модерне и савремене архитектуре;
методологија научног истраживања у архитектури;
архитектонско пројектовање

Др Љиљана Благојевић (р. 1960), архитект. Aуторкa je књига: Itinereri: Moderna i Mediteran. Tragovima arhitekata Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića  (Београд: Службени гласник и Архитектонски факултет, 2015), Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture, са Крунославом Иванишином и Wolfgang Thaler-ом (Berlin: Jovis, 2015), Modernism in Serbia: The Elusive Margins of Belgrade Architecture, 1919-1941 (MIT Press in association with the Harvard University Graduate School of Design, 2003), Нови Београд: оспорени модернизам (Београд: Завод за уџбенике, Архитектонски факултет и Завод за заштиту споменика културе града, 2007) и Moderna kuća u Beogradu, 1920-1941. (Београд: Задужбина Андрејевић, 2000). Објавила je већи број поглавља у научним књигама и научних чланака у часописима међународног значаја, као што су: StadtBauwelt, Perspecta, The Journal of Architecture, Architektúra & Urbanizmus, Prostor, arq-Architectural Research Quarterly и др. Њени научни радови превођени су на немачки и италијански језик.

Предавања по позиву држала je на Универзитетима Харвард, Јејл и Њујорк, као и на Уметничкој академији у Бечу и другим еминентним академским институцијама. Била је гостујући ванредни професор на Архитектонском факултету Универзитета Јејл у САД (2009. и 2010. године).

Као архитект, била je запослена у Институту за архитектуру и урбанизам Србије у Београду и, у Лондону, у бироима RHWL Partnership и Office of Zaha Hadid. Примљена je у чланство RIBA (1992) и члан је Инжењерске коморе Србије.

Aуторка је запажених и награђиваних пројеката који испитују односе архитектуре и уметности. Ауторске радове излагала je на 8. Међународној изложби архитектуре у Венецији (Biennale Architettura, 2002). Kо-ауторка je поставке и концепције изложбе у Павиљону Србије на 11. Међународној изложби архитектуре у Венецији (Biennale Architettura, 2008).

https://fvm.academia.edu/LjiljanaBlagojevic