UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Ovde možete da pogledate nagrađeni rad na konkursu RIBA Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje 2016: WINNER OF TENTH RIBA NORMAN FOSTER TRAVELLING SCHOLARSHIP ANNOUNCED

DSC7423resized

Članovi žirija odlučuju o pobedniku: predsedava Lord Foster (Lord Foster) sa Džulijom Bartfild (Julia Barfield – Marks Barfield Architects), RIBA Predsednica Džejn Dankan (Jane Duncan), profesor Flora Samjuel (Flora Samuel – University of Reading) i Stefan Beling (Stefan Behling), Spenser de Grej (Spencer de Grey) i Pirs Hith (Piers Heath – Foster + Partners).

VAŽNO:

Za RIBA Norman Foster stipendiju 2016. mogu da konkurišu naši studenti sa OASA i MASA studijskih programa koji su akreditovani RIBA ekvivalencijom. (To važi za studijske programe koji su počeli školske 2014/15, zatim 2015/16. godine i ubuduće.)

Pravo učešća imaju studenti koji su uspešno završili najmanje prvu godinu osnovnih studija.

Studenti koji žele da konkurišu za ovu istraživačku stipendiju svoj poster i popunjeni formular dostavljaju na CD-u, u Dekanat, najkasnije do ponedeljka, 11. aprila 2016. godine u 15.00 časova.

Komisija koju čine članovi uprave fakulteta će doneti odluku koji će studentski rad tj. student-kandidat konkurisati za RIBA Norman Foster stipendiju 2016. godine.

Članovi fakultetske komisije će nastojati da izaberu studentski rad koji pokazuje potencijal za izuzetno dostignuće i originalno promišljanje o pitanjima vezanim za opstanak i budućnost naših gradova i mesta.

RIBA (RIBA) Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje 2016, velikodušno podržana od strane Lorda Fostera i studija Foster+Partneri (Foster + Partners), dodeljuje jednu stipendiju za istraživačko putovanje studentu arhitekture, od 6.000 britanskih funti, radi međunarodnog istraživanja na temu i na lokacijama po izboru samog studenta.

Predmet istraživanja treba da ima veze sa opstankom naših gradova i mesta, i da spada u jednu od sledećih tema:
– pouke prošlosti radi informisanja budućnosti;
– budućnost društva;
– gustoća naseljenih mesta;
– održivost;
– korišćenje resursa;
– kvalitet urbanog života;
– transport.

Istraživačko putovanje treba da se odvija u periodu od juna do oktobra 2016.godine.

Nakon završetka putovanja student će biti pozvan da prezentuje svoje istraživanje pred publikom u studiju Foster+Partneri u Londonu. Grafički, foto i pisani prilozi njegovog istraživanja biće izloženi tokom izložbe RIBA studentskih nagrada (RIBA President’s Medals Student Award) u Kraljevskom institutu britanskih arhitekata u Londonu tokom decembra 2016. godine.

Pravo učešća:
Pravo učešća imaju studenti:
– koji su upisani na RIBA ili CAA validirani studijski program ili na studije posebno odabrane škole ili arhitektonskog centra i
– koji su uspešno završili najmanje prvu godinu osnovnih studija.


Povezan tekst:
RIBA stipendija: RIBA McAslan Bursary 2015
Nagrade: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015


CPalmerCyclingMegacitiesPoster_opt

RIBA Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje 2015 – Biciklom kroz megalopolise (Cycling Megacities) | © Charles Palmer

CPalmer_ExtremeEnvironments_opt

RIBA Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje 2015: Posebna pohvala – Ekstremne sredine (Extreme Environments)| © Teodora Todorova

Prijavljivanje:
Svaka škola koja ima RIBA validirane studijske programe je pozvana da pošalje samo jedan zahtev za stipendiju, za svog odabranog studenta. Svaka škola odabira svoj metod za izbor studenta-kandidata, a popunjeni zahtev mora biti potpisan od strane Dekana škole.

Zahtev škole se sastoji od:
• popunjenog formulara poptisanog od strane odabranog studenta i Dekana škole i
• jednog A1 ‘plakata’ u .PDF formatu sa navedenim detaljima (tema, cilj, lokacije). Student-kandidat je ograničen sledećim: plakat može imati do 500 reči teksta i veličina .PDF fajla nesme biti veća od 5 megabajta. Podnosioci zahteva koji pređu ova ograničenja mogu ugroziti svoje šanse za uspeh.

Osim toga, student-kandidat može dostaviti i video, kao dodatni materijal, uz maksimalno trajanje od 2 minuta.

Pažljivo razmislite o izboru veličine fonta, boje fonta i boje pozadine kako bi se obezbedila dobra čitljivost vašeg plakata.

Molimo vas da proverite da se vaše ime, ime vašeg nastavnika i ime vaše škole ne pojavljuje nigde na vašem plakatu!

Molimo vas da obratite pažnju da će svi plakati biti postavnjeni kao deo veb izložbe na vebsajtu: www.architecture.com posle žiriranja radova. Ukoliko ne želite da vaš rad bude izložen, kontkatirajte: hayley.russell@riba.org.

Da biste saznali kako da dostavite poster i populjeni formular pošaljite e-mail na adresu: nfscholarship@fosterandpartners.com. Ne treba slati štampanu kopiju plakata!

Kriterijumi za odabir i proces
Članovi žirija će nastojati da dodele stipeniju studentu koji pokazuje potencijal za izuzetno dostignuće i originalno promišljanje o pitanjima vezanim za opstanak i budućnost naših gradova i mesta.

Žiri koji će izvršiti odabir sastoji se od:
– Lord Norman Fostera (Lord Foster)
– Džejn Dankan (Jane Duncan), predsednice Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA)
– Dva predstavnika studija Foster+Partneri (Foster + Partners)
– Jedan član žirija pozvan od strane Lord Fostera
– Jedan član žirija pozvan od strane predsednice RIBA-e

Važni datum:
Rok za predaju kompletnog zahteva za stipendiju je petak, 22. april 2016. godine do 17.00 časova.

Nagrađeni student-kandidat biće obavešten posle žiriranja u maju, i preporučeno je da se istraživačko putovanje održi u periodu od juna do oktobra 2016. godine.

 Za dalja obaveštenja, kontaktirajte Hejlej Rasel (Hayley Russell), koordinator za projekte obrazovanja na: hayley.russell@riba.org ili +44 (0)20 7307 3678.

Formular i uputstvo za prijavljivanje možete preuzeti ovde:

2016 RIBA Norman Foster Travelling Scholarship

JoePaxtonRIBANormanFosterTravellingScholarship2014_opt

Buffer-Landscapes-2060_Joe-Paxton_opt

RIBA Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje 2014 – Buffer Landscapes 2060 | © Joe Paxton

O stipendiji

Izvor: Royal Institute of British Architects (RIBA) Norman Foster Travelling Scholarship 2016

RIBA (RIBA) Norman Foster stipendija za istraživačko putovanje se dodenjuje još od 2007. godine. Duh same stupendije se zasniva na ličnom iskustvu Lorda Fostera kao studenta arhitekture:

Kao student sam osvojio nagradu koja mi je omogućila da provedem leto putujući kroz Evropu da bi neposredno studirao zgrade i gradove koje sam znao samo sa stranica knjiga. To je bio otkrovenje – oslobađajuće i uzbudljivo na mnogo načina. Danas mi je privilegija da finansiram RIBA (RIBA) Norman Foster stipendiju za istraživačko putovanje, što će, nadam se imati trajno nasleđe – nudeći šansu za otkrivanje i inspiraciju za nove uzbudljive radove – za generacije koje dolaze.

Ovde možete pogledati veb izložbe konkursnih plakata za stipendiju:
RIBA Norman Foster stipendija 2015 veb izložba
RIBA Norman Foster stipendija 2014 veb izložba
RIBA Norman Foster stipendija 2013 veb izložba