УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс: РИБА Норман Фостер стипeндија за истраживачко путовање 2016

Овде можете да погледате награђени рад на конкурсу РИБА Норман Фостер стипeндија за истраживачко путовање 2016: WINNER OF TENTH RIBA NORMAN FOSTER TRAVELLING SCHOLARSHIP ANNOUNCED

DSC7423resized

Чланови жирија одлучују о победнику: председава Лорд Фостер (Lord Foster) са Џулијом Бартфилд (Julia Barfield – Marks Barfield Architects), РИБА Председница Џејн Данкан (Jane Duncan), професор Флора Самјуел (Flora Samuel – University of Reading) и Стефан Белинг (Stefan Behling), Спенсер де Греј (Spencer de Grey) и Пирс Хитх (Piers Heath – Foster + Partners).

ВАЖНО:

За РИБА Норман Фостер стипeндију 2016. могу да конкуришу наши студенти са ОАСА и МАСА студијских програма који су акредитовани РИБА еквиваленцијом. (То важи за студијске програме који су почели школске 2014/15, затим 2015/16. године и убудуће.)

Право учешћа имају студенти који су успешно завршили најмање прву годину основних студија.

Студенти који желе да конкуришу за ову истраживачку стипендију свој постер и попуњени формулар достављају на ЦД-у, у Деканат, најкасније до понедељка, 11. априла 2016. године у 15.00 часова.

Комисија коју чине чланови управе факултета ће донети одлуку који ће студентски рад тј. студент-кандидат конкурисати за РИБА Норман Фостер стипeндију 2016. године.

Чланови факултетске комисије ће настојати да изаберу студентски рад који показује потенцијал за изузетно достигнуће и оригинално промишљање о питањима везаним за опстанак и будућност наших градова и места.

РИБА (RIBA) Норман Фостер стипeндија за истраживачко путовање 2016, великодушно подржана од стране Лорда Фостера и студија Фостер+Партнери (Foster + Partners), додељује једну стипендију за истраживачко путовање студенту архитектуре, од 6.000 британских фунти, ради међународног истраживања на тему и на локацијама по избору самог студента.

Предмет истраживања треба да има везе са опстанком наших градова и места, и да спада у једну од следећих тема:
– поуке прошлости ради информисања будућности;
– будућност друштва;
– густоћа насељених места;
– одрживост;
– коришћење ресурса;
– квалитет урбаног живота;
– транспорт.

Истраживачко путовање треба да се одвија у периоду од јуна до октобра 2016.године.

Након завршетка путовања студент ће бити позван да презентује своје истраживање пред публиком у студију Фостер+Партнери у Лондону. Графички, фото и писани прилози његовог истраживања биће изложени током изложбе РИБА студентских награда (RIBA President’s Medals Student Award) у Краљевском институту британских архитеката у Лондону током децембра 2016. године.

Право учешћа:
Право учешћа имају студенти:
– који су уписани на РИБА или ЦАА валидирани студијски програм или на студије посебно одабране школе или архитектонског центра и
– који су успешно завршили најмање прву годину основних студија.


Повезан текст:
RIBA стипендија: RIBA McAslan Bursary 2015
Награде: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015


CPalmerCyclingMegacitiesPoster_opt

РИБА Норман Фостер стипeндија за истраживачко путовање 2015 – Бициклом кроз мегалополисе (Cycling Megacities) | © Charles Palmer

CPalmer_ExtremeEnvironments_opt

РИБА Норман Фостер стипeндија за истраживачко путовање 2015: Посебна похвала – Екстремне средине (Extreme Environments)| © Teodora Todorova

Пријављивање:
Свака школа која има РИБА валидиране студијске програме је позвана да пошаље само један захтев за стипендију, за свог одабраног студента. Свака школа одабира свој метод за избор студента-кандидата, а попуњени захтев мора бити потписан од стране Декана школе.

Захтев школе се састоји од:
• попуњеног формулара поптисаног од стране одабраног студента и Декана школе и
• једног А1 ‘плаката’ у .ПДФ формату са наведеним детаљима (тема, циљ, локације). Студент-кандидат је ограничен следећим: плакат може имати до 500 речи текста и величина .ПДФ фајла несме бити већа од 5 мегабајта. Подносиоци захтева који пређу ова ограничења могу угрозити своје шансе за успех.

Осим тога, студент-кандидат може доставити и видео, као додатни материјал, уз максимално трајање од 2 минута.

Пажљиво размислите о избору величине фонта, боје фонта и боје позадине како би се обезбедила добра читљивост вашег плаката.

Молимо вас да проверите да се ваше име, име вашег наставника и име ваше школе не појављује нигде на вашем плакату!

Молимо вас да обратите пажњу да ће сви плакати бити поставњени као део веб изложбе на вебсајту: www.architecture.com после жирирања радова. Уколико не желите да ваш рад буде изложен, конткатирајте: hayley.russell@riba.org.

Да бисте сазнали како да доставите постер и попуљени формулар пошаљите е-маил на адресу: nfscholarship@fosterandpartners.com. Не треба слати штампану копију плаката!

Критеријуми за одабир и процес
Чланови жирија ће настојати да доделе стипенију студенту који показује потенцијал за изузетно достигнуће и оригинално промишљање о питањима везаним за опстанак и будућност наших градова и места.

Жири који ће извршити одабир састоји се од:
– Лорд Норман Фостера (Lord Foster)
– Џејн Данкан (Jane Duncan), председнице Краљевског института британских архитеката (РИБА)
– Два представника студија Фостер+Партнери (Foster + Partners)
– Један члан жирија позван од стране Лорд Фостера
– Један члан жирија позван од стране председнице РИБА-е

Важни датум:
Рок за предају комплетног захтева за стипендију је петак, 22. април 2016. године до 17.00 часова.

Награђени студент-кандидат биће обавештен после жирирања у мају, и препоручено је да се истраживачко путовање одржи у периоду од јуна до октобра 2016. године.

 За даља обавештења, контактирајте Хејлеј Расел (Hayley Russell), координатор за пројекте образовања на: hayley.russell@riba.org или +44 (0)20 7307 3678.

Формулар и упутство за пријављивање можете преузети овде:

2016 RIBA Norman Foster Travelling Scholarship

JoePaxtonRIBANormanFosterTravellingScholarship2014_opt

Buffer-Landscapes-2060_Joe-Paxton_opt

РИБА Норман Фостер стипeндија за истраживачко путовање 2014 – Buffer Landscapes 2060 | © Joe Paxton

О стипендији

Извор: Royal Institute of British Architects (RIBA) Norman Foster Travelling Scholarship 2016

РИБА (RIBA) Норман Фостер стипeндија за истраживачко путовање се додењује још од 2007. године. Дух саме ступендије се заснива на личном искуству Лорда Фостера као студента архитектуре:

Као студент сам освојио награду која ми је омогућила да проведем лето путујући кроз Европу да би непосредно студирао зграде и градове које сам знао само са страница књига. То је био откровење – ослобађајуће и узбудљиво на много начина. Данас ми је привилегија да финансирам РИБА (RIBA) Норман Фостер стипeндију за истраживачко путовање, што ће, надам се имати трајно наслеђе – нудећи шансу за откривање и инспирацију за нове узбудљиве радове – за генерације које долазе.

Овде можете погледати веб изложбе конкурсних плаката за стипендију:
РИБА Норман Фостер стипeндија 2015 веб изложба
РИБА Норман Фостер стипeндија 2014 веб изложба
РИБА Норман Фостер стипeндија 2013 веб изложба