UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Obnova Vetrinjskog dvora – Nagrada Plečnikova medalja | Foto © Arrea

Pozivamo vas na gostujuće predavanje prof. arh. Maruše Zorec, sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani. Predavanje će se održati u utorak, 15. marta 2016. godine, u 19.00 časova u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Marusa-Zorec

Maruša Zorec | Foto © Voranc Vogel

Biografija

Maruša Zorec je nezavisni arhitekta od 1992, vanredni profesor je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, gde predaje predmet Arhitektonsko oblikovanje na I godini osnovnih studija. Težište njene profesionalne prakse je renoviranje istorijskih zgrada, koga odlikuje suptilna transformacija hrabrim novim dodacima. Pored toga, njeno bavljenje arhitekturom nalazi se u rasponu od scenografija do urbanih intervencija, i pisanja o slovenačkoj arhitekturi 1960-ih i 70-ih.

Zajedno sa arhitektima Matjažom Bolčinom, Mitjom Novakom, Martinom Tepinom, Mašom Živec, Urošom Rustjom i Tadejom Boltom osnovala je kolektiv arhitekata Area arhitektura (Arrea arhitektura), koji se bavi problemom odnosa arhitekture i materijalnog kulturnog nasleđa. U nekoliko realizacija, oni pretvaraju upropašćena i napuštena mesta u moderne građevine, uz poštovanje kvaliteta postojeće strukture, programa i prirodnog okruženja.

Većina projekata arhitekte Maruše Zorec su intervencije u postojećim objektima i kompleksima na listi zaštićene kulturne baštine. Primeri uključuju renoviranje kompleksa Vile Ventreli, projekat kapele u podrumu franjevačkog samostana i biblioteku Frank Sušnik unutar srednjovekovnog zamka, projekat trga i oltara na otvorenom za crkvu Sv. Vida u Brezju, najveću hodočašničku crkvu u Sloveniji.

Arrea_Brezje

Oltar za crkvu Sv. Vida u Brezju | Foto © Arrea

Arrea_Vila-Ventrelli

Kompleks Vile Ventreli | Foto © Arrea
7