УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016_Young-Balkan-Designers

Балканска дизајн мрежа коју су основали организација Миксер, Хрватско дизајнерско друштво и Public Room из Скопља, расписују шести по реду регионални дизајн конкурс Young Balkan Designers (Млади балкански дизајнери) за 2016. годину, под слоганом „Ново аналогно“. Конкурс је отворен од 10. фебруара до 10. априла 2016. године, за све чланове Балканске дизајн мреже до 35 година старости из Албаније, Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Грчке, Мађарске, Македоније, Црне Горе, Румунује, Словеније, Србије и Турске.


Повезани текстови:
Радионица: Young Balkan Designers 2015 – Idea workshop – Belgrade
Конкурс: Young Balkan Designers 2015 (Млади балкански дизајнери 2015)


Балканска дизајн мрежа ове године најављује надоградњу Young Balkan Designers конкурса, па ће у 2016. години дизајнерима бити упућена два отворена позива. У првом, дизајнери се позивају да истраже своје непосредно окружење промишљајући „Ново аналогно“, док ће други позив, тежећи да учврсти везу између дизајна и производње, имплементирати идеје истражене у првој фази путем пет брифова од стране пет различитих регионалних компанија и произвођача. Такође, након представљања „Нових аналогних“ идеја на Миксер Фестивалу, жири ће одабрати пет до десет аутора који ће остварити право директног учешћа у другој фази.

2016_Young-Balkan-Designers-IMM-Cologne

Young Balkan Designers на изложби IMM Cologne, Келн, Немачка, 2016. | Фото © Balkan Design Network

Слоган конкурса 2016 „Ново аналогно“ позива на креирање дизајн пројеката – производа, концепта, сценарија, услуга – који враћају ручну израду у процес производње и дизајна, директно их увезујући са материјалима, занатима и техникама које нам нуди балканска култура. Млади балкански дизајнери 2016 конкурс жели да истражи начине на које Балкан као друштво може да активира и афирмише вредности сопствених културних добара и допринесе глобалној расправи о дехуманизацији процеса производње, насталој као последица капиталистичког модела и дигиталне продукције који занемарују људски фактор, то јест човека, његову личност, емоционални склоп и идеале ка којима тежи. Од дизајнера се тражи да размисле о хуманизацији процеса производње, као и о начинима имплементације локалних вештина и заната у савремени дизајн, са фокусом на директно и непосредно укључивање локалне заједнице у процес решавања проблема и производње, насупрот њиховом фиктивном укључивању путем друштвених мрежа.

Стручни жири у саставу: Константин Грчић (индустријски дизајнер), Томислав Кнезовић (Prostoria), Зоран Једрејчић (индустријски дизајнер), Јелена Матић (професорка на Универзитету у Београду) и Никола Радељковић (Numen/ForUse) ће 19. априла прогласити шири избор радова који ће бити изложен у оквиру талент зоне Миксер фестивала 2016, који се од 8. до 12. јуна одржава у београдској четврти Савамала. Након Миксер фестивала, 10 најбољих пројеката по избору стручног жирија биће део путујуће изложбе која ће гостовати на истакнутим регионалним дизајн фестивалима.

Конкурс је отворен до 10. априла 2016, а пријаве се врше попуњавањем формулара који се налази на овом линку, где се налазе и сви детаљи конкурса, рокови, награде и услови за пријављивање. Важна напомена: сви апликанти или групе аутора које се пријављују на конкурс морају бити чланови Балканске дизајн мреже. Учлањење је бесплатно и врши се попуњавањем формулара који се налази на овом линку.

Организатор пројекта:
Балканска дизајн мрежа (Balkan Design Network), иновативна платформа основана од стране Хрватског Дизајнерског Друштва из Загреба, Public Room-а из Скопља и Миксер организације из Београда, са циљем пружања стратешке подршке развоју и промоцији балканског дизајна, како у регији, тако и на европској и међународној сцени.

www.balkandesignnetwork.org

Пројекат је подржан од стране Европске уније, програм Креативна Европа и суфинансиран од стране Министарстава културе Републике Србије, Хрватске и Македоније.