UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2016_23_ICBS_main

23. međunarodni kongres vizantijskih studija
Beograd, 22 – 27. avgust 2016.

Glavna tema
„Vizantija – svet promena.”

Moto kongresa:
„Πάντα μὲν γὰρ μεταβάλλεται, ἀπόλλυται δὲ οὐδέν.”
(Maksim Planud)

Association Internationale des Études Byzantines (AIEB) održaće naredni, 23. po redu, međunarodni kongres vizantijskih studija u Beogradu od 22. do 27. avgusta 2016. godine. Predstojeći kongres posvetiće naročitu pažnju produbljivanju razumevanja Vizantije kao živog organizma čiji je vek trajao više od jednog milenijuma i čija je ideologija, erudicija, umetnost i kultura dala suštinski doprinos razvitku Evrope od pozne antike preko srednjeg veka do naših dana. Takođe, Kongres treba da ponudi mladim istraživačima mogućnost iznošenja ličnih ideja i projekata za buduća istraživanja Vizantije. Imajući sve to u vidu, Réunion-Intercongrès, održana u Atini septembra 2013, prihvatila je predlog organizatora u vezi sa imenom i motom Kongresa. Oba elementa treba da istaknu pomenutu potrebu istinskog razumevanja Vizantije kao živog organizma, vrednog budućih istraživanja u različitim pravcima.

Međunarodni kongres vizantologa održava se od 1924. godine. Vremenski interval od pet godina između održavanja dva kongresa ustanovljen je 1961. Događaji, poput ovog, okupljaju naučnike različitih generacija, iz različitih oblasti istraživanja, iz čitavog sveta. Tokom godina broj učesnika na kongresima je postepeno rastao, a na poslednjem, 22. međunarodnom kongresu u Sofiji (avgust 2011), aktivno je učestvovalo oko 1100 istraživača.

Na sastanku svih predstavnika nacionalnih komiteta u Sofiji 2011. je u skladu sa statutima Međunarodnog udruženja vizantologa (AIEB) odlučeno da se organizacija sledećeg, 23. međunarodnog kongresa vizantologa poveri Srpskom nacionalnom komitetu za vizantologiju. Beogradska vizantološka škola stoga ima čast da organizuje još jedan međunarodni kongres; dva prethodna bili su Drugi kongres u Beogradu 1927. i Dvanaesti kongres u Ohridu 1961. godine.

Od 2003. godine Srpski nacionalni komitet za vizantologiju figurira kao naslednik jednog od najstarijih nacionalnih komiteta u Međunarodnom udruženju vizantologa – Jugoslovenskog komiteta za vizantologiju, osnovanog 1948. godine. U toku poslednje dve godine Srpski nacionalni komitet deluje kao Programski odbor 23. međunarodnog kongresa.

Zvanični jezici kongresa su grčki, engleski, italijanski, nemački, ruski i francuski.

2016_23_ICBS_01

Važni datumi:
Rok za online prijavu: 15. april 2016. (za učesnike koji imaju saopštenje), ili 20. avgust (za učesnike bez saopštenja).
Rok za slanje apstrakata: 15. maj 2015. – 15. april 2016.
Konačni program: 01. juni 2016.

Kotizacija:
Da bi se naučnicima iz Srbije olakšalo učešće na Kongresu, a s obzirom na iznos kotizacije koji je na svetskim kongresima vizantologa tradicionalno visok, organizator je odricanjem od dela prihoda i obezbeđivanjem sponzorskih izvora, omogućio da jedan broj kotizacija za učesnike iz Srbije bude u značajnoj meri subvencionisan, tj. da za do 100 učesnika iznos pune kotizacije iznosi 6000 dinara, a za studente i osobe u pratnji 4000 dinara. Navedeni iznosi važe za period do 1. marta 2016. (posle kojeg se ulazi u period više kotizacije).

Svi zainteresovani za učešće na Kongresu uz plaćanje subvencionisane kotizacije, mogu da se registruju popunjavanjem online registracionog formulara koji se nalazi na meniju veb stranice Kongresa (kategorija Registracija & slanje tekstova) i da, zatim, na adresu organizatora proslede potvrdu o registraciji, koja će im stići na njihovu e-adresu neposredno posle okončanog online postupka. Pored potvrde o registraciji, potrebno je, kao poseban dokument, poslati i kratak apstrakt kongresnog saopštenja dužine oko 600 slovnih znakova u Word – formatu.

Za studente doktorskih ili master studija neophodna su još i zvanična potvrda njihovog statusa sa univerziteta na kojem pohađaju studijski program, kao i pismo – preporuka mentora sa potpisom; oba dokumenta treba da budu skenirana i poslata na adresu organizatora zajedno sa potvrdom o registraciji.

Tražene dokumente potrebno je dostaviti elektronskom poštom na adresu srbbyz2016@gmail.com ili običnom poštom na adresu Srpskog komiteta za vizantologiju do 29. februara 2016. godine.

Svi registrovani učesnici će zajedno sa potvrdom o registraciji automatski dobiti i pozivno pismo, kao i uputstvo za plaćanje kotizacije.

Sve informacije o kongresu možete pogledati ovde:
23. Međunarodni kongres vizantijskih studija

0