UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
KCB_Arh_u_kontekstu_top_o
KCB_latinica-crno

Kulturni centar Beograda,
Galerija Artget, Trg republike 5/I

Sreda, 17. februar 2016. u 18:30 časova

ARHITEKTURA U KONTEKSTU, ciklus predavanja
DVOJAC BEZ KORMILARA

Učestvuju: Jovan Mitrović, d.i.a, Dejan Miljković, d.i.a. i Snežana Ristić, d.i.a.

Osmi susret u ciklusu „Arhitektura u kontekstu“ je u vidu razgovora „DVOJAC BEZ KORMILARA“ u kome učestvuju: arhitekte Jovan Mitrović i Dejan Miljković i moderator Snežana Ristić.

Jovan Mitrović i Dejan Miljković su uspešan tandem već decenijama. Višestruko su nagrađivani na javnim i pozivnim arhitektonsko-urbanističkim konkursima. Bili su jako mladi i nedovoljno iskusni turbulentnih 90-tih kad su ulazili u prve realizacije. Jovan Mitrović je nekoliko godina živeo i radio u Rusiji, a Dejan Miljković je sarađivao sa Zoranom Radojčićem na projektu i realizaciji višestruko nagrađivane rekonstrukcije Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Nemaju više svoj biro. Ugasili su ga 2014, posle 12 godina uspešnog rada. Sada sarađuju na projektima. Dejan Miljković je redovan profesor na beogradskom Arhitektonskom fakultetu, a Jovan Mitrović usmerava svoju profesionalnu karijeru ka konsultantskom i istraživačkom radu.

Jovan Mitrović i Dejan Miljković govoriće o svojim profesionalnim i ličnim opredeljenjima u arhitekturi, o saradnji, timskom radu, investitorima, nagradama, usavršavanju, odgovornosti, umeću pregovaranja… Moderatorka je Snežana Ristić.

Napomena: Predavanje je vrednovano sa 5 bodova za prijavljene učesnike, odnosno 10 bodova za predavače koji su članovi Komore i uvršćeno u Program obuke kontinuiranog (permanentnog) profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije iz oblasti Nacionalnog programa za 2015.godinu.

Suorganizator: Inženjerska komora Srbije

Kula-Nebojsa_Milkovic_Mitrovic

Kula-Nebojsa_Milkovic_Mitrovic_02

Revitalizacija, konzervacija i ponovna upotrebe Kule Nebojša, Beograd 2011. godina | Autori: Jovan Mitrović i Dejan Miljković

Arhitekti Jovan Mitrović i  Dejan Miljković su 2002. godine osnovali zajednički biro koji se dvanaest godina uspešno bavio projektovanjem, inženjeringom i konsaltingom.  Zajednički su isprojektovali, neke i izveli, objekte koji su dali svojevrstan pečat prvoj dekadi 21. veka, pobravši više puta sve najznačajnije strukovne i društvene nagrade: tri Gran Pri-a Salona arhitekture, Aprilsku nagradu Grada Beograda,  godišnju nagradu Saveza Arhitekata Srbije, Nagradu Ranko Radović, kao i veliki broj nagrada  i priznanja iz oblasti arhitekture i enterijera na Salonu arhitekture.

Na domaćim arhitektonsko urbanističkim konkursima su višestruki dobitnici prvih nagrada. Dobitnici su treće nagrade na međunarodnom konkursu za Beton Halu. Učesnici su na brojnim  domaćim i međunarodnim izložbama. Danas sarađuju na projektima koji su započeti u zajedničkom birou. Pojedinačno ili u sastavu drugih timova uspešno nastavljaju svoje profesionalne karijere. Dejan Miljković je redovni profesor i  jedan od najcenjenijih profesora na Arhitektonskom fakultetu na Departmanu za arhitekturu, a Jovan Mitrović usmerava svoju profesionalnu pažnju ka konsultantskom i istraživačkom radu.

Moderator:
Snežana Ristić je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bavi se arhitektonskom kritikom i publicistikom i fotografijom. Objavljuje u domaćim i stranim časopisima ( Politika, Kvart, DaNs, Oris…). Autorka radio emisija o savremenoj arhitekturi, intervjui sa arhitekatima i teoretičarima arhitekture ( Danijel Libeskind, Bogdan Bogdanović, Boris Podreka, Kengo Kuma, Tom Mejn, Rem Kolhas, Aron Betsky, Dejan Sudžić, Ljiljana Blagojević…) Koautorka je (sa Radonjom Leposavićem) knjige ”Šta ste radili u ratu – glasovi iz crne rupe”, Beograd 1999. Koautorka (sa R. Leposavićem) nedeljne radio emisije ”Grad (Radio Beograd 2)”, dokumentarnih emisija izvedenih i nagrađivanih na europskim festivalima (Prix Italia, Prix Europa, Prix Marulić). Nagrada Zlatni mikrofon za izuzetno delo u oblasti radija i radiofonskog stvaralaštva 2015. godine. Urednica je redakcije za kulturu Radio Beograda 2.

Milana-Apartment-Building_01

Milana-Apartment-Building_02

Stambeni objekat, Dedinje, Beograd, 2003. | Autori: Jovan Mitrović i Dejan Miljković