УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Председник Савета факултета, редовни професор

Департман за архитектуру

Број кабинета: 344

Ужа научна област:
архитектонско пројектовање и савремена архитектура

Области истраживања:
архитектонско пројектовање, реконструкција и ревитализација наслеђа, простори спектакла

Дејан Миљковић (1967. Београд) редовни професор, архитекта. Дипломирао 1994. године на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Од 1997. године запослен на Департману за архитектуру Архитектонског факултета у Београду.

Професионални ангажман усмерен је на пројектовање објеката из области културе, пословне и стамбене објекте, реконструкцију и ревитализацију наслеђа.

Аутор је већег броја реализованих објеката, од којих су најзначајнији: реконструкција Југословенског Драмског Позоришта, пословни објекат у Немањиној улици и Булевару ослобођења, стамбени објекти у улици Хероја Тепића, Брзаковој и Лазаревачкој улици, кућа/атеље у Сењачкој улици, реконструкција и ревитализација Куле Небојша и дела Приобалног бедема.

Добитник је бројних награда на међународним и домаћим архитектонско-урбанистичким конкурсима и признања у пракси међу којима су најзачајнија: четири Grand-Prix Салона архитектуре, две Награде Града Београда, две Годишње награде УАС-а, Награда за Архитектуру компаније Новости, Награда Привредне коморе града Београда, Годишња награда Ранко Радовић.
Реализације, конкурси и пројекти објављени су у стручним монографијама и излагани на великом броју међународних и домаћих изложби, од којих се могу издвојити Београд, Нови Сад, Венеција, Сеул, Праг, Барселона, Берлин, Беч.

Аутор монографије Основа и пресек рада (2009.)
Уметност, архитектура, дизајн, коаутори: Д. Јеленковић, Б. Павић (2015.)

www.dejanmiljkovic.rs

https://raf.arh.bg.ac.rs/browse?type=author&value=Miljkovi%C4%87%2C+Dejan

  • P: +381 11 3218 744