UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2016_Young-Planners-Workshop_1

Radionica za mlade planere: Urbano planiranje, javni prostori i mobilnost (ECTP-CEU Young Planners Workshop 2016: Urban planning public space and mobility)je zajednički projekat Evropskog saveta prostornih planera i XI Evropskih nagrada za urbano i regionalno planiranje, koje će biti dodeljene 04. jula 2016. godine u Briselu, a u saradnji sa Komitetom regija (Committee of the Regions).

Evropski savet prostornih planera – ECTP-CEU (the European Council of Spatial Planners – Conseil Européen des Urbanistes) osnovan je 1985. godine, a obuhvata 40.000 prostornih planera, 27 profesionalnih asocijacija i instituta za planiranje gradova iz 25 evropskih zemalja. Ova organizacija omogućava svojim članovima zajednički okvir za praksu i obrazovanje u planiranju, kontinuirani profesionalni razvoj i definiciju profesionalne odgovornosti. Ona postavlja standarde obrazovanja i ponašanja profesionalnih planera, identifikuje, slavi i nagrađuje primere dobrog planiranja širom Evrope, i upušta se u dijalog sa lokalnim, nacionalnim i evropskim upravama. U skladu sa ovim ciljevima, Radionica za mlade planere teži da postavi perspektive i iskustva mladih planera u okvir paradigmi novih evropskih gradova i nedostatka ekonomskih sredstava.


Povezan tekst:
Radionica za mlade planere: Dublin 2015


Radionica će pokušati da sazna uzroke nekih dobrih iskustava i kako dizajn i planiranje mogu unaprediti pešačku i biciklističku infrastrukturu. Prvi cilj radionice je da nauči iz objavljenih empirijskih podataka i determinanti, od najboljih politika praksi širom Evrope. Drugi cilj je da analizira veze između urbanog dizajna i bicikla u odnosu na pitanje koje su postavili Ann Forsyth & Kevin Krizek – Da li bi obziri i prakse urbanog dizajna bili drugačiji ukoliko bi iskustvo vožnje biciklom imalo centralnije mesto u ključnim dijalozima u vezi budućnosti gradova.

Pored toga ova radionica teži trans-disciplinarnom pristupu mobilnosti i posebno planiranju za pešake i bicikliste kako bi uzeli u obzir kompleksnu interakciju obrazaca kretanja ljudi i forme i konfiguracije urbanih oblasti.

Radionica za mlade planere održavaće se online od aprila do jula, na taj način pružajući mogućnost ozbiljne dikusije projekata koji će se predstaviti, a finalni radovi biće predstavljeni 03. i 04. jula 2016. godine u Briselu. Odabrani radovi biće objavljeni u obliku e-knjige.

Sve informacije o radionici možete pogledati ovde:
ECTP-CEU Young Planners Workshop 2016: “Urban planning public space and mobility”
Program radionice

0