UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Platforma ARCHMedium je nedavno objavila konkurs Univerzitetsko stanovanje u Berlinu (Berlin University Residences) koji traži inovativna rešenja za život u prestonici Nemačke.

Konkurs postavlja izazov mladim dizajnerima da kreiraju kompleks privremenih stanova za studente, ljude koji su nedavno dilomirali, porodice, putnike, na parceli u četrvti Krojcberg (Kreuzberg). Predlozi treba da kombinuju i privatne i javne prostore, i integrišu bar/restoran ili hostel pod samostalnom upravom u svoj dizajn. Fond za nagrade iznosi 6000€, redovna registracija učešća se završava 10. aprila, a predaja radova je do 24. aprila 2016. godine.

2016_Berlin-University-Residences_03

Lokacija konkursa, Krojcberg, Berlin

Sa populacijom od 3,4 miliona stanovnika, Berlin je najveći grad u Nemačkoj i jedna od glavnih enklava moći i kulture u Evropi. Podela grada tokom Hladnog rata udvostručila je kulturnu ponudu. Izgrađeni su 2 pozorišta, 2 filharmonije i 2 stadiona, i time stvorena velika količina ustanova koje, nakon ujedinjenja, obogaćuju kolektivnu kulturu. Berlin je prestonica kulture zbog svoje izuzetnosti. Uprkos strahotama koje je doživeo u prošlosti, grad je poznat po svojoj religijskoj toleranciji i multikulturalnosti. Danas je ovaj grad primer koegzistiranja različitih religija i kultura iz celog sveta.

Berlin je i dom alternativnoj kulturi mladih i veliki univerzitetski grad u koji mladi iz Nemačke i iz celog sveta dolaze da uče i da se druže. Berlin je grad koji je dobro upoznao uništenje, podelu i rekonstrukciju, što ga je transformisalo u laboratoriju moderne arhitekture i urbanizma. Berlinski zid delio je grad i materijalizovao dva načina života. Zapadna strana: zapadnjačka, kompaktna i kosmopolitska, razlikuje se od istočne strane: prostrane, jednostavne i pruske.

Višestruki događaji koje je grad pretrpeo osudili su Berlin na status grada „kakav ne treba biti“. Berlin ne poseduje muzejsku lepotu poput drugih evropskih prestonica ali ga njegovi ljudi i bogata istorija čine snažnim i živopisnim gradom. Konstantna promena je možda jedina stabilna stvar u ovom nemačkom gradu.

2016_Berlin-University-Residences_02

Lokacija konkursa, Krojcberg, Berlin

Danas, Nemačka se još uvek obnavlja i gradi nove stvarnosti. Pulsirajući grad Berlin nudi nove mogućnosti za stvaranje zajedničke budućnosti. Iz ovog razloga ARCHMedium predlaže razvoj novih načina života širom ovog grada. Cilj je redefinisati kolektivne modalitete i privremeno stanovanje, kao i delove koji ih potvrđuju i načine na koji su oni grupisani.

U alternativnoj četvrti Krojcberg predlaže se kompleks privremenog stanovanja za studente, diplomce, porodice i putnike. S jedne strane, univerzitetsko stanovanje sa svim pogodnostima i servisima bitnim za svoj opstanak – privatni i kolektivni prostori se kombinuju kako bi stvorili društveni kompleks; s druge strane, iskorišćavanje prednosti zajedničkih servisa u okviru stanovanja. Konkurs, takođe, uvećava broj stambenih jedinica za izdavanje sa privremenom namenom hostela za mlade putnike. Barom/restoranom i hostelom upravljaće studenti koji tu budu živeli.

Kako biste voleli da živite?

Sve informacije o konkursu možete pogledati na stranici:
ARCHMedium – Berlin University Residences

2016_Berlin-University-Residences_info