UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Predavanje: Arhitektura: savremena i van vremena – Džerard Mekrenor (Gerard Maccreanor)

Cartwright Gardens, London  | © MaccreanorLavington Architects

Pozivamo vas na gostujuće predavanje ”Arhitektura: savremena i van vremena” britanskog arhitekte i profesora arhitekture Džerarda Mekrenora, osnivača studija MaccreanorLavington.

Rad studija MaccreanorLavington je rezultat rigoroznog posmatranja i istraživanja fizičkog i kulturnog konteksta svakog projekta. Oni stvaraju arhitekturu koja je istovremeno i savremena i vanvremenska. Njihovo interesovanje za stvaranje „običnih“ mesta za život i rad izraženo je u različitim razmerama: od brižljivog dizajna javnih prostora do inventivne, a pragmatične upotrebe materijala i detalja. Održivost je integrisana u njihov rad putem vrednosnih principa. Oni aktivno razvijaju blizak radni odnos sa klijentima i drugim dizajn profesionalcima kako bi proizveli zgrade i mesta izuzetnog kvaliteta.

Studio MaccreanorLavington osnovali su Džerard Mekrenor (Gerard Maccreanor) i Ričard Levington (Richard Lavington) ranih 90-ih godina prošlog veka u Londonu i Roterdamu. Njihov raznovrsan portfolio raspona je od individualnih kuća do urbanog dizajna velikih razmera. Specijalnost su im stanovanje, javni objekti i regeneracija gradskih centara i bivših industrijskih zona. Studio je nagrađen brojnim priznanjima među kojima su i Stirling nagrada Kraljevskog društva britanskih arhitekata 2008. (RIBA Stirling Prize 2008), Arhitekte godine u Velikoj Britaniji u kategoriji Stanovanje za 2008. (BD Private Housing Architect of the Year 2008) i Arhitekte-urbanisti godine 2009.(Masterplanner of the Year 2009).

Predavanje Džerarda Mekrenora će se održati u četvrtak, 10. decembra 2015. godine, u 17.00 časova, u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Ulaz je slobodan. Dobrodošli!

Gerard_Maccreanor

Džerard Mekrenor | © Gerard Maccreanor

”Mi stvaramo arhitekturu
koja je i savremena,
i van vremena.”

Studio MaccreanorLavington

Biografija

Džerard Mekrenor (Gerard Maccreanor) je diplomirao 1987. godine na Univerzitetu u Batu i u partnerstvu sa Ričardom Levingtonom 1992. osnovao Maccreanor Lavington Architects. Džerard je nadgledao dizajn i konstrukciju više od 2500 stambenih jedinica, od kojih su mnoge deo većih šema mešovite namene.

Džerard Mekrenor je podučavao na mnogim školama arhitekture uključujući Bartlett i Westminster u Londonu, departmane arhitekture univerziteta u Kenterberiju, Batu, Belfastu, Tehnički univerzitet u Delftu i Školu arhitekture u Stokholmu.

Gerard Maccreanor CV + Maccreanor Lavington Practice Profile

Vreme i mesto

/Četvrtak, 10. decembar 2015. godine/
/17.00 časova/
/Amfiteatar Arhitektonskog fakulteta u Beogradu/

MaccreanorLavington_IJburg_Blok4

IJburg Block 4, Amsterdam | © MaccreanorLavington Architects

MaccreanorLavington_Kraaiennest

Metro stanica Kraaiennest, Amsterdam | © Luuk Kramer

MaccreanorLavington_Lauriston

Lauriston osnovna škola, London – RIBA Nacionalna nagrada za 2013. | © Tim Soar

MaccreanorLavington_Ravenswood

Ravenswood, London – najuži izbor za RIBA Regionalnu nagradu | © Tim Crocker
5