UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
2015_Dragana_Kojicic
© Nova Iskra

Izvor

U četvrtak, 29. oktobra 2015. godine, u 17.30 časova u Novoj Iskri biće održano predavanje “Zemljana arhitektura” koje će prezentovati Dragana Kojičić, arhitekta i jedna od vodećih stručnjaka iz domena ekološke gradnje, sa fokusom na značaj i moguće primene prirodnih materijala u izgradnji modernih objekata.

Tokom maja u okviru specijalnog programa posvećenog temi zelene ekonomije Nova Iskra je sa partnerima održala niz predavanja i predstavljanja primera dobre prakse iz Srbije i regiona. U okviru redovnog edukativnog programa biće predstavljena inicijativa Zelena arhitektura kao jedan od ekoloških pokreta koji promoviše tehnike gradnje zemljom kroz primere u gradnji modernih objekata u svetu. U skladu sa bavljenjem zelenim temama, tim Nove Iskre priprema i specijalni projekat Zelena učionica koji će biti predstavljen tokom proleća 2016. godine.

Predavanje naslovljeno Zemljana arhitektura će se baviti kompleksnošću ovog vida arhitekture kroz prizmu socijalnih i ekoloških aspekata. Dragana će kroz svoje predavanje predstaviti istoimenu inicijativu, koja je sa aktivnim radom počela tokom 2010. godine kako bi ljudima u Srbiji i regionu kroz teoriju i praksu približila značaj gradnje zemljom. Kroz primere bogatog graditeljskog nasleđa od zemlje i predstavljajući moguća rešenja koja bi se mogla primeniti za očuvanje i unapređenje ovog specifičnog načina gradnje, predavanje ima za cilj da ukaže na važnost zemlje kao materijala sa izuzetnim karakteristikama koji bi mogao ponovo da se primenjuje u gradnji modernih objekata.

Dragana Kojičić je diplomirala arhitekturu na Departmanu za arhitekturu i urbanizam FTN-a u Novom Sadu 2005. godine, a nakon studentskih praksi u Siriji i Kolumbiji u periodu od 2005. do 2008. godine je živela i radila u Istočnoj Africi. Specijalizirala je zemljanu arhitekturu na fakultetu DSA Terre u Francuskoj, u okviru posebnog programa koncipiranog za ovu temu pod nazivom CRAterre. Nakon perioda provedenog na usavršavanju, od 2010. godine radi na promociji i prezentaciji zemljane arhitekture kroz teorijski i praktičan rad na terenu, u saradnji sa zavodima za zaštitu spomenika kulture, nevladinim sektorom i pojedincima.

Svojim iskustvom i znanjima Dragana doprinosi ovom vidu arhitekture kao vođa EU projekta Leonardo Pirate koji se bavi izradom i sertifikacijom obuka i diploma za majstore i druge kadrove za gradnju zemljom. Autor je brojnih radova na temu zemljane arhitekture, a njene tekstove možete redovno pratiti na blogovima www.kucacuvarkuca.com i www.zemljanarhitektura.com. Pokretač je budućeg Centra za zemljanu arhitekturu u Mošorinu i vlasnica firme Earth&Crafts za gradnju zemljom i prirodnim materijalima.

Predavanje Zemljana arhitektura biće održano u Novoj Iskri (ul. Gavrila Principa 43, Beograd) u četvrtak 29. oktobra u 17.30 časova. Ulaz je slobodan.

1