УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
2015_Dragana_Kojicic
© Нова Искра

Извор

У четвртак, 29. октобра 2015. године, у 17.30 часова у Новој Искри биће одржано предавање “Земљана архитектура” које ће презентовати Драгана Којичић, архитекта и једна од водећих стручњака из домена еколошке градње, са фокусом на значај и могуће примене природних материјала у изградњи модерних објеката.

Током маја у оквиру специјалног програма посвећеног теми зелене економије Нова Искра је са партнерима одржала низ предавања и представљања примера добре праксе из Србије и региона. У оквиру редовног едукативног програма биће представљена иницијатива Зелена архитектура као један од еколошких покрета који промовише технике градње земљом кроз примере у градњи модерних објеката у свету. У складу са бављењем зеленим темама, тим Нове Искре припрема и специјални пројекат Зелена учионица који ће бити представљен током пролећа 2016. године.

Предавање насловљено Земљана архитектура ће се бавити комплексношћу овог вида архитектуре кроз призму социјалних и еколошких аспеката. Драгана ће кроз своје предавање представити истоимену иницијативу, која је са активним радом почела током 2010. године како би људима у Србији и региону кроз теорију и праксу приближила значај градње земљом. Кроз примере богатог градитељског наслеђа од земље и представљајући могућа решења која би се могла применити за очување и унапређење овог специфичног начина градње, предавање има за циљ да укаже на важност земље као материјала са изузетним карактеристикама који би могао поново да се примењује у градњи модерних објеката.

Драгана Којичић је дипломирала архитектуру на Департману за архитектуру и урбанизам ФТН-а у Новом Саду 2005. године, а након студентских пракси у Сирији и Колумбији у периоду од 2005. до 2008. године је живела и радила у Источној Африци. Специјализирала је земљану архитектуру на факултету DSA Terre у Француској, у оквиру посебног програма конципираног за ову тему под називом ЦРАтерре. Након периода проведеног на усавршавању, од 2010. године ради на промоцији и презентацији земљане архитектуре кроз теоријски и практичан рад на терену, у сарадњи са заводима за заштиту споменика културе, невладиним сектором и појединцима.

Својим искуством и знањима Драгана доприноси овом виду архитектуре као вођа ЕУ пројекта Leonardo Pirate који се бави израдом и сертификацијом обука и диплома за мајсторе и друге кадрове за градњу земљом. Аутор је бројних радова на тему земљане архитектуре, а њене текстове можете редовно пратити на блоговима www.kucacuvarkuca.com и www.zemljanarhitektura.com. Покретач је будућег Центра за земљану архитектуру у Мошорину и власница фирме Earth&Crafts за градњу земљом и природним материјалима.

Предавање Земљана архитектура биће одржано у Новој Искри (ул. Гаврила Принципа 43, Београд) у четвртак 29. октобра у 17.30 часова. Улаз је слободан.