UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Svetlosna_gerila_plakat

Prijavljivanje do 25/09/2015!

Svetlosna gerila – eksperimentalna radionica za studente tehničkih i umetničkih fakulteta*

”Svetlost je najvažniji građevinski materijal” nedavno je izjavio Daniel Libeskind za magazin Osvetljenje (Lighting). Osvetljenje u današnjem vremenu nije više puko pitanje funkcionalnog karaktera i propisanog luks-a. Radi se o delikatnom i u isto vreme moćnom sredstvu za oblikovanje prostora, volumena, ambijenta.

Pod mentorstvom Ignacija Valera, dizajnera osvetljenja iz Madrida, uz asistenciju Beogradskih svetlosnih detektiva i ove godine BEOGRAD SVETLOSTI organizuje eksperimentalnu radionicu za studente u trajanju od tri dana.

Prostor predviđen za svetlosnu intervenciju je Aula tehničkih fakulteta u Beogradu. Studenti će se kroz ovu radionicu upoznati sa osnovama arhitektonskog dizajna osvetljenja. Razmišljaće se na temu prostora, elemenata u arhitekturi i tehnološkom aspektu kojim savremeni foton utiče na oblikovanje površina i formi pri stvaranju posebnih prostornih senzacija.

Cilj radionice je da se uz pomoć osnovnih svetlosnih elemenata (najjednostavnijih LED izvora), potpuno mračna atmosfera arhitektonski vrlo kompletnog prostora, sa elementima stepeništa, mostova, stubova, ograda, zidova i tavanica, ostvari u sasvim novom ambijentalnom doživljaju.

Finalni proizvod će biti otvorenog karaktera, intuitivno prepušten studentima da kroz formu istraživanja, eksperimentalnog rada u prostoru i na osvetljenju, dođu do rezultata, uz vođenje mentora i asistentata.

Mentor: Ignacio Valero (Ignacio Valero), dizajner osvetljenja iz Madrida /Estudio Ignacio Valero
Asistenti: Aleksandra Stratimirović, vizualna umetnica i Dejan Mojić, arhitekta

* Radionica je, takođe i sastavni deo nastave na predmetima MUA-11062 STUDIO M01 AD – Seminar 1 – Simbol i oblik, prof. mr Branka Pavića i MUA-23062 STUDIO M03 AD – Seminar 1 – Adaptivnost, re-dizajn, prof. arh. Dejana Miljkovića, za studente I i II godine Master akademskih studija Unutrašnja arhitektura 2015/16. (Studenti ovih kurseva ne moraju da šalju prijavu za radionicu!)

Radionica počinje 30. septembra 2015. godine u 19.00 sati sali 254.

Ostali zainteresovani studenti mogu da pošalju svoju prijavu za radionicu, uz kratku biografiju, do 25/09/2015 na belgradeoflight2015@gmail.com

Prijavite se!

Vreme i mesto

/Sreda 30. septembar – Petak, 02. oktobar 2015. godine/
30.09. / 19:00 – 21:00 časova/ – Predavanje Ignacia Valera i upoznavanje sa zadatkom radionice.
01.10. / 17:00 – 21:00 časova/ – Grupni rad na projektima.
02.10. / 17:00 – 21:00 časova/ – Finalizacija i prezentacija projekata. Finalnu instalaciju studentskih radova propratiće svečana prezentacija pred gostima, mentorima i organizatorima.

/Aula tehničkih fakulteta u Beogradu/
/Arhitektonski fakultet, Bulevar Kralja Aleksandra 73/II, Beograd/

Organizacija:
Beogradski svetlosni detektivi, Kulturni centar Grad, Arhitektonski fakultet

Podrška:
Centar za promociju nauke, KC Grad, IASPIS, Nova Iskra, Masterdia – Polytechnic University of Madrid, Mikser House, Hidrotehnika-Hidroenergetika, British Columbia Art Council, Urban Light Score Race, Lighting Related Organizations, Medjunarodna godina svetlosti 2015

Svetlosna_gerila_sponzori