UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Radionica: Neprimereni spomenici – Niš 2015
24 – 27. septembar 2015.

Rok za prijave: 18. septembar 2015.

Organizator: Grupa arhitekata (BG, SRB)
Partneri: SF:ius (ZG, CRO), Historijski muzej BiH (SA, BiH), Moderna galerija Ljubljana (LJU, SLO)
Podrška: Balkans Arts and Culture Fund (BAC)

TEMA
Metodologija dokumentovanja i inventarizacije spomenika.

PROGRAM
Međunarodna radionica na temu metodologije formiranja dokumentacionih dosijea (fiše), uključuje i obilazak relevantnih lokaliteta u blizini Niša. Participanti će učiti o izradi dosijea za potrebe istraživačkog projekta o memorijalima NOB-e, a na osnovu međunarodno prepoznatih metodologija DOCOMOMO i Ljubljanskog procesa.

Mentori su Dubravka Sekulić, arhitekta i Nenad Lajbenšperger, istoričar. Polaznici će posetiti memorijal Bubanj, bivši koncentracioni logor Crveni krst i memorijal u Leskovcu. Program podržava multidisciplinarnu međunarodnu saradnju, u svrhu implementacije i monitoringa projekata zaštite u lokalnim, regionalnim i evropskim okvirima.

Radionica “Neprimerenih spomenika” će početi u četvrtak, 24. septembra i trajaće do nedelje 27. septembra 2015. godine. Radni dan počinje u 10:00 časova i traje do 19:00 časova (uključujući i jednočasovnu pauzu za ručak).

Program radionice uključuje tri radna dana i studijsko putovanje četvrtog dana. Organizatori će obezbediti detaljnu potvrdu o učešću, u svrhu dobijanja ECTS kredita.

Zvanični jezik: srpski (B/H/S) i engleski.

PRIJAVE
Pozivamo međunarodne učesnike: profesionalce i studente (pejzažne) arhitekture, urbanizma, tehnologije, umetnosti, arhitektonske konzervacije, istorije umetnosti i arhitekture, istorije i srodnih disciplina.

TROŠKOVI I KOTIZACIJA
Za učesnike iz regiona bivše SFRJ – Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije: Učesnici iz regiona ne plaćaju kotizaciju. Troškovi kotizacije, radnog materijala, smeštaja, ishrane (doručak i ručak) i putnih troškova (autobuska, vozna karta i sl.) u okviru regiona će biti pokriveni od strane organizatora.

Za rezidente drugih zemalja:
Kotizacija iznosi 100 evra, a uključuje troškove radionica i predavanja, radni materijal, izlet, smeštaj i ishrana (doručak i ručak). Obezbeđen je smeštaj u blizini (hostel – dorm). Kotizacija ne uključuje troškove putovanja do/od Niša.

S obzirom angažovani karakter radionice, naša je preporuka da se donese svoj laptop. Internet konekcija će biti obezbeđena od strane organizatora. Instalacija potrebnog (besplatnog) softvera će biti saopštena blagovremeno.

PRIJAVA
Prijava treba da sadrži:
– popunjen on-lajn aplikacioni formular (pristup na link https://goo.gl/mgofKI);
– kratku biografiju, poslatu putem e-maila (2 A4 stranice maksimalno);
– motivaciono pismo, poslatu putem e-maila (2 A4 stranice maksimalno).

Zamena subvencije za novac nije moguća.

Molimo Vas da pošaljete dokumentaciju na e-mail grupaarhitekata@gmail.com ili info@grupaarhitekata.org

Rok za podnošenje prijava je 18. septembar 2015. godine.

Neprimereni_spomenici_NIS_2015