UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Djordje_Gec_Retrospektiva_01
Portret_Djordje_Gec

Izvor: designed.rs

Đorđe Gec (1965-2014) – retrospektiva u UK Parobrod

Retrospektivna izložba o radu beogradskog arhitekte Đorđa Geca (1965-2014), biće otvorena u ponedeljak, 4. maja 2015. godine u 20.00 časova u ustanovi kulture Parobrod (Kapetan Mišina 6a, Beograd).

Izložba se otvara, nakon praznika u ponedeljak, 4. maja od 20.00 časova, simbolično na rođendan Đorđa Geca, prvi koji neće dočekati sa nama.

Izložba traje do 16. maja kada se zatvara u okviru “Noći muzeja”. Izložbu su pripremom pomogle arhitekte Mia David i Maja Lalić, uz njegove saradnice iz arhitektonskog studija FLUID:ARCHITECTURE, kao i brojni prijatelji i saradnici koji zajednički rade na izdanju monografije, na jesen 2015. godine.

Djordje_Gec_Moritz-Eis-Djordje-Gec
Moritz Eis, Beograd

Značajan beogradski arhitekta, autor neizmernog potencijala, Đorđe Gec, nedavno nas je napustio. Zauvek i prerano.

Njegov upečatljiv autorski izraz koji je negovao sa svojim saradnicima iz arhitektonskog studija FLUID:ARCHITECTURE, učitan je u velikom broju beogradskih enterijera. Profesionalizam, etičnost, doslednost i upornost osobine su koje su ga krasile, a ogledaju se i u brojnim kvalitetnim arhitektonskim realizacijama, manje poznatim javnosti.

Djordje_Gec_Tube-01
Klub The Tube, Beograd

Zajedno sa svojim koleginicama iz studija, Đorđe Gec je stvarao dobru arhitekturu, promišljenu i egzaktnu. Studio FLUID:ARCHITECTURE osnovao je 2006. godine, a do danas su realizovali desetine arhitektonskih projekata i projekata dizajna enterijera. Pobednici su na nekoliko javnih konkursa među kojima je fantastičan ali nerealizovan projekat psihijatrijske bolnice u Kovinu.

Djordje_Gec_Brankow
Brankow Bar, Beograd

Njegov talenat i divljenja vredno zalaganje u poslednjih desetak godina značajno su oblikovali mnoga gradska mesta. Pored brojnih projekata rađenih u zemlji i inostranstvu, Đorđe Gec sa svojim timom realizuje reprezentativne javne enterijere poput kluba The Tube, restorana Langouste, restorana Šeher, disko bara Mladost, Brankow bara, restorana Public Dine & Wine, kluba Ludost, restorana Radost, splava Lasta, Moritz Eis-a….

Djordje_Gec_Disko_Bar_Mladost-08_0
Disko Bar Mladost, Beograd

Arhitekturom i dizajnom se bavio iz ljubavi, posvećeno. Za života nije dobio dovoljno stručnih nagrada, iako mu takva priznanja nisu ni bila potrebna. Gec je mnogo dao svome gradu, struci, saradnicima.

Ova izložba u Parobrodu, samo je pokušaj da mu se svi odužimo. Uvek sećamo i nikada ne zaboravimo.

Djordje_Gec_Public
Restoran Public Dine & Wine, Beograd

“On je bio jedan od onih nekoliko iz generacije koji mogu zaista da se nazovu arhitektima, istinski talentovan, dosledan i jak, jedan od onih o kojima je Ranko Radović govorio na uvodnom predavanju Arhitektonskog fakulteta, arhitekturu predstavljajući kao oblak, a arhitektu kao kišu”… Aleksandra Živković Šiška, arhitekta

Djordje_Gec_Radost
Restoran Radost, Beograd