UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
RTUISS-04_o
RTU International Summer School 2014 – “Get Well City”, Cesis, Letonija

Letnja škola

Tehnički univerzitet u Rigi – Međunarodna letnja škola 2015 je započela proces prihvatanja prijava i objavila ovogodišnju temu – „Arkadija“. Ova letnja škola nudi studentima i mladim profesionalcima iz oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, jedinstveno praktično iskustvo.

Letnja škola će se održati u gradu Cesis, koji se nalazi u okviru Nacionalnog parka Gauja, najvećeg zaštićenog prirodnog područja u Letoniji. Visoka biološka raznovrsnost, varijacije terena i prirodni izvori vode omogućavaju uslove za sportove na otvorenom tokom svih godišnjih doba, kao i tradicionalno branje pečurki, bobica i lekovitog bilja.

Biti u blizini prirode je suštinski deo identiteta ovog grada. Učesnici Letnje škole će dekodirati očigledne i skrivene kvalitete pejzaža, staviti ih u okvire većeg ekosistema i kolektivnog pamćenja, predložiti strategije i dizajnirati strukture za javnu upotrebu.

RTUISS-01_o
RTU International Summer School 2014 – “Get Well City”, Cesis, Letonija

U roku od dve nedelje, od 25. jula do 8. avgusta 2015. godine, međunarodni tim tutora će voditi učesnike kroz ceo ciklus projekta – od prvih skica do komunikacije kompleksnih podataka, izgradnju prostornih struktura u javnom domenu, sve do posmatranja kako lokalno stanovništvo testira njihov rad. Program škole, koji obuhvata predavanja međunarodnih i domaćih predavača, kao i prezentacije projekata od strane učesnika, biće otvoren za javnost.

U 2014. godini, učesnici RTU Međunarodne letnje škole istraživali su temu dobrobiti izgradnjom minijaturnog sanatorijuma sa potpuno funkcionalnom saunom i beskonačnim bazenom, kao i paviljona za igru i odmor u parku. Oni su takođe objavili novinu „Prirodnjak” (The Naturalist) koja se bavi životom na selu. Ove godine sajt od posebnog interesa je dolina Pirtsupite, manje pritoke reke Gauja. Ona se prostire kroz Cesis, u isto vreme kao podela u urbanom tkivu i zeleni konektor između naselja.

RTUISS-03_o
RTU International Summer School 2014 – “The Naturalist”

Poziv za prijavu je otvoren do 3. maja 2015. godine za studente i mlade profesionalce prostornih disciplina. Kandidati treba da su završili najmanje jednu godinu studija do početka kursa, tečno govore engleski i žele da rade u grupama. Naknada uključujući registraciju, školarinu, smeštaj, hranu i socijalni program je € 675. Dostupan je ograničen broj punih i parcijalnih stipendija. Formular za prijavu možete popuniti ovde.

Organizatori:
Kurs je organizovan od strane platforme za Letonske kreativne industrije FOLD u saradnji sa Tehničkim univerzitetom u Rigi – Fakultetom arhitekture i urbanizma (Riga Technical University Faculty of Architecture and Urban Planning). RTU Međunarodna letnja škola je podržana od strane Državne agencije za razvoj obrazovanja i lokalne opštine Cesis.

Online resursi:
Više informacija o Letnjoj školi: http://www.rtusummerschool.lv/
Facebook stranica Letnje škole: http://www.facebook.com/rtu.summer.school
Video Letnje škole 2014. “Get Well City”: https://vimeo.com/106536000

Dodatne informacije i odgovori na pitanja:
Evelina Ozola, direktor programa Letnje škole
Email: arcadia@fold.lv
Telefon: +371 29287899

RTUISS-02_o
RTU International Summer School 2014 – “Get Well City”, Cesis, Letonija