UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba/ instalacija

Pozivamo vas 
na otvaranje samostalne izložbe/ instalacije dr Mariele Cvetić, vanrednog profesora:

Knez Mihailova 53
Knez Mihailova 53

u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, 
ponedeljak, 8. decembar 2014. godine u 19 časova.
Izložba traje od 08. – 20. decembra 2014. godine.

Marijela_Cvetic_Knez_Mihailova_53_01
Instalacija Knez Mihailova 53, Knez Mihailova 53 u Galeriji FLU | Foto: Mariela Cvetić

Izložba/ instalacija Mariele Cvetić: Knez Mihailova 53, Knez Mihailova 53 je projekat rađen za prostor Galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

U prostoru Galerije (približno na polovini njene dužine) između dva stupca i tavanske grede – prostoru koji je identičan po dimenzijama ulaznom portalu – je instalacija od čipkanih (mašinski proizvedenih) zavesa. Portal galerije (vrata i izlog/prozor) je “transliran” i izveden-sašiven od čipke po simplifikovanom crtežu portala: on i portal od čipke postaju dvojnici.

Crtež zadržava u razmeri 1:1 sve njegove glavne karakteristike – dimenzije vrata, prozora, podrumskih otvora, firangi –  kako u ravni, tako i po dubini. Kroz otvorena vrata “zida od čipke” se prolazi iz jednog u drugi deo Galerije, a budući da je delimično transparentan, iz jednog prostora se vidi drugi.

Marijela_Cvetic_Knez_Mihailova_53_02
Deo instalacije Knez Mihailova 53, Knez Mihailova 53 – Mrtvi bod | Foto: Mariela Cvetić

Projekat povezuje spoljašnji javni prostor (ulice) i događaja u njemu i unutrašnji javni prostor (galerije). Istovremeno, ispituje i unutrašnji prostor privatne kuće Marka Stojanovića u originalnom projektu arhitekte Konstantina Jovanovića rađenog 1889. godine, pre nego što je ona postala zgrada FLU, a prostor instalacije – prostor Galerije.

Alternativni naziv instalacije Mrtvi bod ukazuje na istoimenu vrstu boda u heklanju, a koji je i rad kojim su mašinski proizvedene zavese. Njime se definiše bod/čvor dve niti koji se ne može drugačije odvezati osim presecanjem.

Ovom izložbom se obeležava 35 godinana rada Galerije FLU.

Marijela_Cvetic_Galerija_FLU
Galerija FLU u Beogradu | Foto: Mariela Cvetić