УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба/ инсталација Мариеле Цветић: Кнез Михаилова 53, Кнез Михаилова 53

Изложба/ инсталација

Позивамо вас 
на отварање самосталне изложбе/ инсталације др Мариеле Цветић, ванредног професора:

Кнез Михаилова 53
Кнез Михаилова 53

у Галерији Факултета ликовних уметности, 
понедељак, 8. децембар 2014. године у 19 часова.
Изложба траје од 08. – 20. децембра 2014. године.

Marijela_Cvetic_Knez_Mihailova_53_01
Инсталација Кнез Михаилова 53, Кнез Михаилова 53 у Галерији ФЛУ | Фото: Мариела Цветић

Изложба/ инсталација Мариеле Цветић: Кнез Михаилова 53, Кнез Михаилова 53 је пројекат рађен за простор Галерије Факултета ликовних уметности у Београду.

У простору Галерије (приближно на половини њене дужине) између два ступца и таванске греде – простору који је идентичан по димензијама улазном порталу – је инсталација од чипканих (машински произведених) завеса. Портал галерије (врата и излог/прозор) је “транслиран” и изведен-сашивен од чипке по симплификованом цртежу портала: он и портал од чипке постају двојници.

Цртеж задржава у размери 1:1 све његове главне карактеристике – димензије врата, прозора, подрумских отвора, фиранги –  како у равни, тако и по дубини. Кроз отворена врата “зида од чипке” се пролази из једног у други део Галерије, а будући да је делимично транспарентан, из једног простора се види други.

Marijela_Cvetic_Knez_Mihailova_53_02
Део инсталације Кнез Михаилова 53, Кнез Михаилова 53 – Мртви бод | Фото: Мариела Цветић

Пројекат повезује спољашњи јавни простор (улице) и догађаја у њему и унутрашњи јавни простор (галерије). Истовремено, испитује и унутрашњи простор приватне куће Марка Стојановића у оригиналном пројекту архитекте Константина Јовановића рађеног 1889. године, пре него што је она постала зграда ФЛУ, а простор инсталације – простор Галерије.

Алтернативни назив инсталације Мртви бод указује на истоимену врсту бода у хеклању, а који је и рад којим су машински произведене завесе. Њиме се дефинише бод/чвор две нити који се не може другачије одвезати осим пресецањем.

Овом изложбом се обележава 35 годинана рада Галерије ФЛУ.

Marijela_Cvetic_Galerija_FLU
Галерија ФЛУ у Београду | Фото: Мариела Цветић