UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
dani_orisa_2014.jpg
ORIS_logo

Kao i poslednjih 13 godina, i ove godine, u Zagrebu će se održati simpozijum arhitekata – Dani Orisa br.14. Datumi ovogodišnjih Dana Orisa su 18. i 19. oktobar, a simpozijum će se tradicionalno održati u Kulturnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Gostujući predavači su:

Álvaro Siza / Portugal + Anupama Kundoo / Indija + Dietmar Steiner / Austrija + Gonçalo Byrne / Portugal + Idis Turato / Hrvatska + OMA – Ippolito Pestellini Laparelli/ Holandija + Pascal Flammer / Švajcarska + Peter Gabrijelčič / Slovenija + Mauricio Rocha / Meksiko + Miquel Adria / Meksiko + posebni gosti

Dani Orisa je međunarodni arhitektonski simpozijum u organizaciji Oris Kuće arhitekture. Simpozijum je nastao nakon početnih uspeha časopisa Oris, koji kontinuirano izlazi već petnaestu godinu i organizuje se od 2001. godine kao dvodnevni događaj sa predavanjima istaknutih stranih i lokalnih arhitekata. Izbor predavača i njihov odaziv rezultat je međunarodnog ugleda časopisa, te mreže saradnika i autora koju je Oris tokom godina izgradio.

ORIS_Casopis_za_arhitekturu_i_kulturu

Na Danima Orisa do sada su predavali istaknuti svetski arhitekti, dobitnici najvećih arhitektonskih nagrada i priznanja, poput:  Alvara Size, Kenga Kume, Shigerua Bana, Alberta Campo Baeze, Juhanija Pallasme, Petera Zumthora, Mansilla + Tuñon, Adama Carusa, Davida Adjayea, Stevena Holla, Fumihika Makija, Eduarda Souto de Moure, Kazuye Sejime, Wiela Aretsa, Hermana Hertzbergera, Hrvoja Njirića… i mnogih drugih arhitekata i dizajnera – njih do sada preko 200.

Kao i svake godine, na Danima Orisa imaćete priliku da čujete neke od najpoznatijih i najuspešnijih svetskih arhitekata, uspešna imena arhitektonske scene:

Álvaro Siza, međunarodno priznati portugalski arhitekta, profesor i počasni doktor najuglednijih svetskih univerziteta, dobitnik Prickerove nagrade, čiji rad već decenijama obogaćuje evropsku i svetsku arhitekturu.

Anupama Kundoo, indijska arhitektica koja je arhitektonskoj javnosti postala poznata nakon nastupa na Venecijanskom bijenalu 2012. Ona će predstaviti projekte iz Indije i Australije.

Dietmar Steiner, teoretičar arhitekture, kustos i savetnik za arhitekturu u velikom broju žirija, dugogodišnji je saradnik Orisa, a na simpoziju će predstaviti svoj životni projekat: BUS:STOP Krumbach, na kojem je angažovano sedam najuglednijih savremenih arhitekata.

Gonçalo Byrne, portugalski  arhitekta i univerzitetski profesor u čijem se raznolikom opisu ističu projekti koji teže očuvanju nasleđa i održivom razvoju.

Ippolito Pestellini Laparelli je mladi  i svestrani holandski arhitekta, odnedavno partner u OMA-i Rema Koolhaasa, usmeren na dizajn, očuvanje, scenografiju i postavljanje izložbi, čiji je najnoviji projekat Monditalia predstavljen na nedavno održanom Venecijanskom bijenalu.

Idis Turato, hrvatski arhitekta – autor niza nagrađivanih projekata, poput Dvorane na Krku ili Nest and Cave kuće, koji će podeliti svoja razmišljanja o pristupu arhitekturi u modernom dobu.

Pascal Flammer, mladi švajcarski arhitekta i profesor na ETH-u u Cirihu, s čijim su se radom čitaoci Orisa već imali priliku da upoznaju. Njegova višestruko objavljivana kuća u Balsthalu prepoznatljivi je primer švajcarske arhitekture koja će oplemeniti i ovogodišnji program simpozijuma.

Peter Gabrijelčič, slovenački arhitekta i profesor arhitekture, dobitnik je brojnih međunarodnih  projekata. Neki od tih projekata biće predstavljeni publici.

Mauricia Rochu i Miquela Adriju, meksički predstavnici. Miquela Adriju, meksički arhitekta, izdavač i urednik međunarodnog časopisa Arquine predstaviće istoriju meksičke arhitekture, posebno rad Luisa Barragána i njegov uticaj na meksičku arhitekturu, a Mauricija Rocha svojim radom prezentovati savremene tendencije i kretanja.

Vidimo se na Danima Orisa!

Dani_Orisa_Zagreb

Informacije i prodaja ulaznica

Informacije i prodaja ulaznica:
Oris d.o.o., Kralja Držislava 3, HR-10 000 Zagreb
Kontakt osoba: Maja Demšar Branković

E-mail: maja@oris.hr
Tel: + 385 1 37 78 177
Fax: + 385 1 37 56 243

Ulaznice:
Ulaznica: 65 €
Studentska ulaznica: 35€