УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Идис Турато је 1991. године дипломирао на Архитектонском факултету Свеучилишта у Загребу. На истом је факултету 2004. године магистрирао на последипломском студију градитељског насљеђа, те је 2012. докторирао на тему Архитектура „готових елемената“ – пројектирање методом слагања и прилагођавања раније припремљених склопова и фрагмената.

1992. с архитектом Сашом Рандићем отвара биро Рандић Турато, а 2009. године оснива самостални биро Архитектонски биро Турато д.о.о. Живи и ради у Ријеци. Професор је на студију архитектуре при сплитском ФГАГ-у, те гост наставник на Архитектонском факултету у Загребу и Архитектонском факултету у Београду.

Добитник је низа архитектонских награда; награду УХА-е, Удружења хрватских архитеката, Виктор Ковачић за најуспешније архитектонско остварење на годишњој изложби реализација освајао је 2003. године за доградњу Техничког факултета у Ријеци, 2008. године за Аулу Папе Ивана Павла II на Трсату, те 2009. године за Дјечји вртић Катарина Франкопан у Крку, а за пројекат Спортске дворане и трга на Крку за исту је награду ове године номинован. Награду Владимир Назор, коју годишње Министарство културе Републике Хрватске додељује за најбоља уметничка остварења, освојио је 2005. године за пројекат основне школе Фран Крсто Франкопан у Крку, а за исту је школу награђен међународном наградом Piranesi Award. У два наврата номинован је за награду Mies Van der Rohe међу 40 најуспешнијих архитектонских реализација у Европи; 2007. године за пројекат основне школе Фран Крсто Фракопан на Крку, те 2011. године за вртић Катарина Франкопан на Крку. 2012. године за Nest and Cave кућу у Волоском покрај Опатије освојио је награду УХА-а Драго Галић, за најуспешније остварење на подручју стамбене архитектуре.

Пројекти реализовани у бироу Рандић Турато и контексти у којима су настајали објављени су 2000. године у монографији Рандић-Турато – Архитектура транзиције, у издању Архитекста. Заједно са Сашом Рандићем 2006. Турато је представљао Хрватску на 10. Бијеналу архитектуре у Венецији с пројектом In Between, а 2010. године, у сарадњи с петнаест хрватских архитеката поново представља Хрватску и то на 12. Венецијанском бијеналу архитектуре с пројектом Pavillion.

Посљедње три године у интензивном седмичном континуитету објављује ауторске текстове, осврте и коментаре просторно инспирацијске тематике на свом блогу на страници idisturato.com.

http://www.idisturato.com/
http://idisturato.tumblr.com/