UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Radionica

U okviru 9. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), u petak23. maja od 12 do 16 časova u Sali Bioskopa Fontana na Novom Beogradu održaće se radionica

020 za 2020: Amsterdam u Beogradu

http://www.bina.rs/2014/020-za-2020-amsterdam-u-beogradu/

020-za-2020_o

Učesnici radionice

Učesnici radionice će biti:

  • iz Amsterdama:
  1. Zef Hemel (urban planner, member of the board of the Physical Planning Department Amsterdam, professor Wibautleerstoel University of Amsterdam)
  2. Joes Segal (Assistant Professor, Department of History and Art History, Utrecht University)
  3. Mirjana Milanović (urban designer, senior adviser at Physical Planning Department Amsterdam)
  4. Patricia Bijvoet (urban designer, senior adviser at Physical Planning Department Amsterdam)
  5. Miriam Verrijdt (urban designer)
  6. Herman Zonderland (urban designer)
  7. Gregor van Lit (urban designer)
  8. Geert van den Boogert (assistant urban designer)
  9. Mila Čubrilo (assistant urban designer)
  • iz Beograda:
  1. Zoran Lazović (Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet)
  2. Aleksandar Bobić (Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet)
  3. Ksenija Lalović (Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet)
  4. Mina Petrović (Filozofski fakultet, Odeljenje za sociologiju)
  5. Žaklina Gligorijević (Urbanistički zavod Beograda)
  6. Zoran Rubinjoni (CEP)
  7. Mileta Prodanović (Fakultet likovnih umetnosti)
  8. Jelena Ivanović-Vojvodić (Univerzitet Megatrend)
  9. Danica Jovović-Prodanović (Kulturni centar Beograda)

Tema i zadatak radionice

Glavna tema programa 020 za 2020 – Amsterdam u Beogradu je otvoreni pristup planiranju grada aktivnom saradnjom stručnjaka i građana. Tema Bine 2014, Prostori javnosti, u fokus stavlja institucije i učesnike koji se bave planiranjem javnih prostora.

Grupa srpskih i holandskih eksperata, urbanista i arhitekata će sa grupom građana Beograda razgovarati o urbanističkim, arhitektonskih i simboličkim vrednostima Novog Beograda, upoređujući ih sa iskustvima u Severnom Amsterdamu. Severni Amsterdam ima položaj sličan Novom Beogradu – preko vode iz starog grada, sa auto-putem koji prolazi kroz to područje i stambenim blokovima iz modernističkog perioda urbanizma. Razlika je u tome što je Beograd gušće naseljen, ima više zelenih i rekreativnih površina uz reku i što je gotovo sav izgrađen šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Severni Amsterdam je počeo da se razvija kao industrijsko područje Amsterdama početkom XX veka koje je postepeno izraslo u najveći gradski region.

Ova radionica obuhvata nekoliko diskusija o temama koje su zajedničke Severnom Amsterdamu i Novom Beogradu: voda i obodi grada, stambeni blokovi, svakodnevno kretanje građana, auto-put, stanica i kulturne i rekreativne vrednosti. Učesnici iz Amsterdama pripremiće kratak uvod za svaku temu. Nakon razmene iskustava sa beogradskim partnerima, uslediće diskusija sa građanima Novog Beograda. U razgovorima sa lokalnom zajednicom – građanima, studentima, poslovnim ljudima, stručnjaci iz Amsterdama i Beograda pomoći će u formulisanju njihovih budućih potreba i želja. Istovremeno, razmatranjem svakodnevnog života građana, biće prikazane vrednosti koje su jedinstvene za Novi Beograd. Biće napravljen interaktivni veb-sajt kako bi se prikupila iskustva, fotografije, omiljena mesta, ideje i predlozi za budući razvoj Novog Beograda. Prilikom prezentacije rezultata radionice, planeri iz Amsterdama će izneti svoja mišljenja o Novom Beogradu, njegovoj mogućoj budućnosti, kao i mogućnostima koje nudi proces planiranja javnih prostora.

Razgovori i predlozi mogu se videti kao doprinos promovisanju Novog Beograda kao dela kandidature Beograda za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

020-za-2020_2_o

Vreme i mesto

Petak, 23. maj 2014.

od 12 do 16 časova
Sala Bioskopa Fontana
Novi Beograd

5