УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Радионица

У оквиру 9. Београдске интернационалне недеље архитектуре (БИНА), у петак23. маја од 12 до 16 часова у Сали Биоскопа Фонтана на Новом Београду одржаће се радионица

020 за 2020: Амстердам у Београду

http://www.bina.rs/2014/020-za-2020-amsterdam-u-beogradu/

020-za-2020_o

Учесници радионице

Учесници радионице ће бити:

  • из Амстердама:
  1. Zef Hemel (urban planner, member of the board of the Physical Planning Department Amsterdam, professor Wibautleerstoel University of Amsterdam)
  2. Joes Segal (Assistant Professor, Department of History and Art History, Utrecht University)
  3. Мирјана Милановић (urban designer, senior adviser at Physical Planning Department Amsterdam)
  4. Patricia Bijvoet (urban designer, senior adviser at Physical Planning Department Amsterdam)
  5. Miriam Verrijdt (urban designer)
  6. Herman Zonderland (urban designer)
  7. Gregor van Lit (urban designer)
  8. Geert van den Boogert (assistant urban designer)
  9. Мила Чубрило (assistant urban designer)
  • из Београда:
  1. Зоран Лазовић (Универзитет у Београду – Архитектонски факултет)
  2. Александар Бобић (Универзитет у Београду – Архитектонски факултет)
  3. Ксенија Лаловић (Универзитет у Београду – Архитектонски факултет)
  4. Мина Петровић (Филозофски факултет, Одељење за социологију)
  5. Жаклина Глигоријевић (Урбанистички завод Београда)
  6. Зоран Рубињони (ЦЕП)
  7. Милета Продановић (Факултет ликовних уметности)
  8. Јелена Ивановић-Војводић (Универзитет Мегатренд)
  9. Даница Јововић-Продановић (Културни центар Београда)

Тема и задатак радионице

Главна тема програма 020 за 2020 – Амстердам у Београду је отворени приступ планирању града активном сарадњом стручњака и грађана. Тема Бине 2014, Простори јавности, у фокус ставља институције и учеснике који се баве планирањем јавних простора.

Група српских и холандских експерата, урбаниста и архитеката ће са групом грађана Београда разговарати о урбанистичким, архитектонских и симболичким вредностима Новог Београда, упоређујући их са искуствима у Северном Амстердаму. Северни Амстердам има положај сличан Новом Београду – преко воде из старог града, са ауто-путем који пролази кроз то подручје и стамбеним блоковима из модернистичког периода урбанизма. Разлика је у томе што је Београд гушће насељен, има више зелених и рекреативних површина уз реку и што је готово сав изграђен шездесетих и седамдесетих година прошлог века. Северни Амстердам је почео да се развија као индустријско подручје Амстердама почетком XX века које је постепено израсло у највећи градски регион.

Ова радионица обухвата неколико дискусија о темама које су заједничке Северном Амстердаму и Новом Београду: вода и ободи града, стамбени блокови, свакодневно кретање грађана, ауто-пут, станица и културне и рекреативне вредности. Учесници из Амстердама припремиће кратак увод за сваку тему. Након размене искустава са београдским партнерима, уследиће дискусија са грађанима Новог Београда. У разговорима са локалном заједницом – грађанима, студентима, пословним људима, стручњаци из Амстердама и Београда помоћи ће у формулисању њихових будућих потреба и жеља. Истовремено, разматрањем свакодневног живота грађана, биће приказане вредности које су јединствене за Нови Београд. Биће направљен интерактивни веб-сајт како би се прикупила искуства, фотографије, омиљена места, идеје и предлози за будући развој Новог Београда. Приликом презентације резултата радионице, планери из Амстердама ће изнети своја мишљења о Новом Београду, његовој могућој будућности, као и могућностима које нуди процес планирања јавних простора.

Разговори и предлози могу се видети као допринос промовисању Новог Београда као дела кандидатуре Београда за Европску престоницу културе 2020. године.

020-za-2020_2_o

Време и место

Петак, 23. мај 2014.

од 12 до 16 часова
Сала Биоскопа Фонтана
Нови Београд