UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Docent

Departman za arhitekturu

 

Broj kabineta: 345

E-mail: snegene@arh.bg.ac.rs

Uža naučna oblast: arhitektonsko projektovanje i savremena arhitektura

Oblast istraživanja: teorija arhitektonskog koncepta, filozofija arhitekture, teorija dizajna

Snežana Vesnić (1974) diplomirala je 2000. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je i doktorirala 2018. godine sa temom „Filozofija i estetika arhitektonskog koncepta: objekt stvarnosti i objekt iluzije“. Postdoktorske studije završila je 2019. godine na Sveučilištu u Rijeci. Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu drži nastavu na svim nivoima akademskih studija, na predmetima iz oblasti arhitektonskog projektovanja i teorije arhitekture.

Autor je monografije Arhitektonski koncept: objekt stvarnosti i subjekt iluzije (Akademska knjiga; IDESE, 2020), koja je ušla u širi izbor za nagradu „Nikola Milošević“ za 2020. godinu. Autor je i koautor više radova publikovanih u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima. Osnivač je i glavni urednik međunarodnog časopisa Khōrein: Journal for Architecture and Philosophy.

Osnivač je i član beogradskog studija NeoArhitekti, čiji su projekti prepoznati brojnim nagradama i priznanjima, poput Godišnje nagrade Udruženja arhitekata Srbije za vilu Pavlović (2018), dve nominacije za EU Mies Award nagradu (vila Pavlović, 2019; poslovna zgrada Tekstil u Užicu, 2009) i prve nagrade na konkursu za memorijal RTS (2013). Nosilac je funkcije koordinatora za nacionalne nominacije za EU Mies Award nagradu Udruženja arhitekata Srbije. Autor je više nagrađenih radova na domaćim i međunarodnim arhitektonskim konkursima, od kojih je najrecentniji drugonagrađeni rad na konkursu za idejno rešenje nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. 2023. godine bila je član žirija za dodelu nagrade Young Talent Architecture Award (YTAA), koju dodeljuje Fondacija Mies van der Rohe uz podršku programa Evropske komisije Kreativna Evropa.

E: https://raf.arh.bg.ac.rs/browse?type=author&value=Vesni%C4%87%2C+Sne%C5%BEana