UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Docent

Departman za arhitekturu

Broj kabineta: 251

Uža naučna (umetnička) oblast:
arhitektonsko projektovanje

Oblasti istraživanja:
arhitektonsko projektovanje; specifičnosti i posebnosti stanovanja; prostori seniora i ljudi sa posebnim potrebama

Miloš Komlenić (1972) je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1998), sa temom Pravoslavni kulturni centar na Kalemegdanu za koji dobija specijalno priznanje Nikola Dobrović, kao najbolji diplomski rad u generaciji.

Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu zaposlen je od 1996. Angažovan je na predmetima Departmana za projektovanje, na osnovnim i master studijama. Kroz svoj autorski rad, kao i u nastavi, bavi se problematikom i posebnostima stanovanja sa specifičnim i posebnim potrebama. Bavi se i problematikom savremenog urbanog života, i aktivno radi na povezivanju akademskog sektora i društvene zajednice.

Sa značajnim uspehom učestvuje na javnim konkursima, kako u zemlji tako i u inostranstvu, na kojima je dobitnik više od dvadesetak nagrada (devet prvih, četiri druge i četiri treće nagrade, kao i više otkupa i obeštećenja). Većina radova je izlagana i objavljivana u stručnoj publicistici.

Dobitnik je i Specijalnog priznanja 26. Salona Arhitekture (2006) za Kulturu jezika likovne prezentacije arhitektonskog rešenja konkursnog projekta. Dobitnik je Zlatne Medalje – Priznanja za projekat iz stanovanja na Prvom međunarodnom beloruskom savetovanju za mlade arhitekte, LEONARDO 2005.

Izlagao je radove na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji, i na međunarodnim izložbama u Belorusiji, Kini i Švedskoj, sa naglaskom na izložbu Sto godina stanovanja i stambenih politika u Švedskoj (2016). Radio je i autorske izložbe u okviru međunarodne manifestacije BINA (2012 i 2014) godine, Teksture arhitekture Berlina i Teksture moje arhitekture, kao i u MikroArt galeriji.

Najznačajnija izvedena dela su stambeno naselje zapadno od ul. dr Ivana Ribara na Novom Beogradu, starački dom u Valjevu, poslovni objekat Moninvest u Budvi, kao i veći broj vila na Crnogorskom primorju. Objavio je i autobiografsku monografiju U idejama (2010).