УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ИЗЛОЖБА – Наслеђе архитектонског извоза Србије у земље Африке од 1960. године до данас

AF - OTVORENA VRATA - baner

Универзитет у Београду – Архитектонски факултет
ИЗЛОЖБА
Наслеђе архитектонског извоза Србије у земље Африке од 1960. године до данас
Отварање изложбе
среда, 20. децембар 2023. године, у 18 часова, Аула Факултета

Изложбу ће отворити проф. арх. Владимир Лојаница, декан Архитектонског факултета.

Аутори изложбе
Илија Губић
др Небојша Антешевић, научни сарадник

Дизајн каталога и изложбених панела
Марина Дожај

 


Изложбом „Наслеђе архитектонског извоза Србије у земље Африке од 1960. године до данас“, приређеном поводом јубилеја шест деценија од оснивања Афричке уније и успостављања дипломатских односа између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ) и независних афричких земаља, аутори изложбе желе да актуелизују откривање, прикупљање, документовање и истраживање архитектонског и урбанистичког наслеђа архитеката из Србије насталог на афричком континенту у протеклих шест деценија, представљајући избор најпре архитектонских остварења која указују на заступљеност различитих типологија, опсега и врста пројеката, као и пројектантских приступа.

Сарадња започета под окриљем Покрета несврстаних – као пријатељска и партнерска подршка земљама које су се трудиле да после дужег периода колонизације поврате свој национални идентитет и успоставе државне и јавне институције – настављена је и током деведесетих година прошлог века, ангажманима архитеката из Србије на изградњи бројних објеката који до сада нису целовито истражени и презентовани, али и кроз друге активности и сарадњу у областима урбанистичког планирања и пројектовања, очувања градитељског наслеђа, техничке помоћи владама, или кроз билатералну или мултилатералну сарадњу, првенствено под окриљем Уједињених нација, и едукацију архитеката.

Архитектонска и урбанистичка остварења представљена изложбом, поред тога што су значајна за друштва и средине за које су настала, представљају и запажена остварења у опусима архитеката из Србије. Континуирано присуство архитеката из Србије на афричком континенту током последњих шест деценија значајно је за новију историју српске архитектуре и за културу уопште. Концепт изложбе је одредио хронолошки начин презентације по декадама око 130 реализованих и нереализованих пројеката.


 

Након отварања изложбе уследиће разговор о раду српских архитеката у Африци.

Учесници панела:
Проф. арх. Владимир Лојаница, редовни професор, декан Архитектонског факултета
Др Душан Игњатовић, редовни професор Архитектонског факултета
Др Наташа Ћуковић Игњатовић, ванредни професор Архитектонског факултета
Др Ксенија Лаловић, ванредни професор Архитектонског факултета
Јелица Јовановић, архитекта, историчарка архитектуре, Технички универзитет у Бечу/Доцомомо Србија/Група архитеката

Модератор:
Др Небојша Антешевић, архитект, научни сарадник, ИАУС/ФМЗ

Изложба ће бити отворена до 15. јануара 2024. године.

Изложба се организује у сарадњи са Архитектонским факултетом Универзитета у Београду. Пројекат је реализован уз суфинансирање Министарства културе Републике Србије. Организатор, Центар за одрживи урбани развој и културу „Структура“ (Нови Сад), изражава захвалност Инжењерској комори Србије и интернет порталу Gradnja.rs за финансијску подршку у реализацији изложбе.

 

 

1

Душан Миленковић и Бранимир Гановић за Енергопројект, Финдецо Хоусе, Лусака, Замбија (1972-1976). Извор: фотографија Илије Губића, 2018.

 

2

 

Душан Миленковић за Енергопројект, Интернационални конференцијски центар, Кампала, Уганда (1970-1971). Извор: фотографија Илије Губића, 2019.

3

Зоран Жупањевац, Иван Пантић за Енергопројект, Министарски комплекс (првонаграђени рад на међународном конкурсу), Хараре, Зимбабве (1987). Извор: Заоставштина Зорана Жупањевца, љубазношћу Ларисе Николић Жупањевац