УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Позив за учешће на студентском форуму: С оне стране стварности

Универзитет у Београду – Архитектонски факултет организује:
Међууниверзитетски тематски студентски форум „МТСФ 2023“:

С оне стране стварности

Простори метаверзума као елементи нове реалности

25.новембар – 9. децембар 2023. године

4_poster-2

Овогодишњи “Међууниверзитетски тематски студентски форум / МТСФ 2023” биће одржан под слоганом „С оне стране стварности“ и, као такав, вишеаспектно ће се фокусирати на феноменологију метаверзума као елемента нове реалности. Заједничка мултидисциплинарна сарадња у поменутом контексту: како студената основних, мастер и интегрисаних академских студија, тако и студената докторских студија, произаћи ће из остварене међууниверзитетске сарадње између Универзитета у Београду и Универзитета Уметности у Београду.

Форум ће се организовати у просторијама Универзитета у Београду – Архитектонског факултета.
Форум ће бити двојног карактера: научног-едукативног и стручно-едукативног, па ће и бити реализован двојако:

– У научно-едукативном контексту:

  • као предавачки, базиран на организовању тематски релевантних излагања која ће бити реализована од стране пријављених студената докторскиг студија
  • као дебатни, базиран на организовању тематски релевантних округлих столова на којима ће првенствено дискутовали студенти докторских студија, са могућношћу партиципације истудената основних, мастер и интегрисаних академских студија оба учествујућа универзитета.

У стручно-едукативном контексту:

  • као практични, осмишљен у виду радионице у којој ће полазници, искључиво, бити студенти основних, мастер и интегрисаних академских студија оба учествујућа универзитета.

МТСФ 2023 је намењен студентима архитектуре, социологије, филозофије (опционо психолохије) и просторног планирања са Универзитета у Београду и студентима примењене уметности са Унивезитета уметности у Београду. У оквиру МТСФ-а, полазници ће имати прилику да истраже и изразе своје виђење архитектонског простора у виртуелном свету (функционисања живота и рада у њему као таквом).

Разматрање одрживости базичних поставки архитектуре, њене просторности и геометричности у метаверзуму представљаће окосницу свих активности МТСФ-а. Иако виртуелни свет не подлеже законима физичке (овостране) архитектуре, примећује се да су у постојећим пројектима који се односе на метаверзум, а из домена су архитектуре – директно или индиректно (било да се односе на видео игре или друге симулације реалности), често присутни типични градбени елементи материјалне природе (зидови, врата, прозори и др.) и нематеријалне природе (осветљење, рефлексија и др.). Овострана архитектура (у физичком свету), поред ограничења идеолошке, социолошко-психолошке, економске и културолошке природе, има и своја физичка ограничења проистекла деловањем природних законитости (статичка, термичка, акустичка ограничења, она по питању материјализације, геометрије и др.). Међутим, у виртуелном окружењу скуп тих, нама познатих, ограничења је знатно мањи. Претпоставка је да, од наведених физичких ограничења, она геометријске природе опстају и у виртуелној архитектури – било у нама познатом или у неком другом облику који је потребно овом приликом истражити.

По завршетку форума, сви учесници добиће персонализоване сертификате потписане од стране организатора МТСФ-а, као доказ о учествовању и функцији коју су имали.

Број учесника је ограничен.

 


ИНИЦИЈАЛНА ИЗЛАГАЊА И ОКРУГЛИ СТОЛОВИ
(научно-едукативни контекст ангажовања на Форуму)

За све студенте докторских студија:

  • Архитектонског факултета
  • Филозофског факултета, Одељења за социологију
  • Филозофског факултета, Одељења за филозофију
  • Географског факултета, Одсека за просторно планирање

На почетку форума, планирана су уводна излагања о позицији архитектуре и њеној одрживости у метаверзуму која ће бити реализована од стране студената докторских студија. Са научног аспекта ће се обрађивати теме које се односе на архитектуру, њену просторност и геометричност, као и културно наслеђе, виртуелну реалност, социолошко-психолошке, филозофске и просторно-планерске аспекте релевантне за пружање мултидисциплинарног увида у задату тему. Излагања ће се посебно фокусирати на концепт метаверзума уопште, као и на могућност транспоновања познатих архитектонских концепата физичке (овостране) архитектуре у виртуелни свет. Могућност излагања имаће само они студенти докторских студија чији су претходно послати апстракти били рецензирани и прихваћени од стране супервизора. Праћење излагања вршиће супервизори.

Темплејт апстракта може се преузети овде.

Апстракте слати до 11. новембра 2023.на маил nikola.popovic.bk@arh.bg.ac.rs

 

СТУДЕНТСКА РАДИОНИЦА
(стручно-едукативни контекст ангажовања на Форуму)

За студенте од друге до пете године основних и интегрисаних студија и свих година мастер студија:

  • Архитектонског факултета
  • Факултета примењених уметности
  • Филозофског факултета, Одељења за социологију
  • Филозофског факултета, Одељења за филозофију
  • Географског факултета, Одсека за просторно планирање

Намера практичног рада на радионици у оквиру Форума је да мултидисциплинарни тимови студената свих учествујућих факултета осмисле и испројектују виртуелну јединицу у метаверзуму. Очекује се да студенти архитектуре, примењене уметности и просторног планирања понуде своје стручно виђење о минимуму услова и потреба корисника који морају бити задовољени да би, са геометријско-пројектантско-дизајнерског и планерског аспекта, поменута виртуелна јединица и виртуелно функционисање у њој били одрживи у метаверзуму. Са друге стране, очекује се да студенти социологије и филозофијет изнесу своје професионалне аргументе о поменутој одрживости односно формулишу сопствене (ускостручне) разлоге због којих корисници метаверзума и у њему показују интересовање за елементе и аспекте физичке (материјалне) архитектуре у виртуелном свету, чак и када они нису нужни.

Пријаве слати до 18. новембра 2023. на маил nikola.popovic.bk@arh.bg.ac.rs

По завршетку Форума, сви учесници добиће персонализоване сертификате потписане од стране организатора МТСФ-а, као доказ о учествовању и функцији коју су имали.

Број учесника је ограничен.

Опширније информације о концепту Форума и детаљан план активности, налазе се у приложеном документу.