УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

CHAINMAIL

Поводом расписаног јавног анкетног студентског конкурса под називом “Култура будућности” од стране Аустријског културног форума и Универзитета у Београду, Архитектонског факултета, жири у саставу професор мр Бранко Павић, професор арх Дејан Миљковић, професорка др Ана Никезић, арх Александра Шевић, представница Завода за заштиту споменика културе града Београда и Карин Траунмиллер, представница Аустријске амбасаде, донео је једногласну одлуку да се ауторском тиму који чине студенти Архитектонског факултета, Софија Спаић, Весна Јанковић и Јована Стакић, додели прва награда за конкурсни рад под називом “Chainmail”.

Жири похваљује радове ауторског тима Јоване Петљански и Исидоре Поповић под називом “Edelweiss” и ауторског тима Јане Гребенаровић и Кристине Медић, под називом “Људски отисак”.

Прва награда у износу од 500 евра, као и две равноправне похвале и обештећења у износу од по 250 евра, биће уручене на свечаној додели која ће се одржати у новембру месецу 2023. на Архитектонском факултету. Церемонији ће присуствовати декан Архитектонског факултета, представници Аустријског културног форума као и чланови жирија.

Првонаградјени рад под називом “Chainmail” ауторки Софије Спаић, Весне Јанковић и Јоване Стакић својим приступом задатку на најбољи начин успева да споји естетску компоненту интервенције са важном еколошком поруком. Инсталација од рециклираног материјала, у облику завесе великог формата на добар начин комуницира са пластиком фасаде, поштујући карактер и функцију зграде.
Како се наводи у ауторском тексту: “Овај рад представља концептуалну инсталацију која истиче важност одрживости, рециклирања и креативне употребе лефтовер материјала у контексту привремених појава.”