УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

1080x1080_urban life_sa logotipima final-07

Рок за подношење пријава продужен је до петка, 29. октобра (00:00)

Holistic Approaches towards Meaningful Urban Renewal

 

У оквиру сарадње Културног центра Београда, Универзитета у Београду – Архитектонског факултета, Аустријског културног форума и БИНЕ, Архитектонски факултет у Београду организује ван-наставну радионицу током зимског семестра школске 2021/22 године.

 

Опис радионице

Радионица The Good Urban Life представља саставни део истоименог панела који ће се одржати 5. новембра 2021. у Културном центру Београда и 6. новембра на Архитектонском факултету у Београду. У оквиру панела добар урбани живот дискутоваће учесници из разних сфера урбаног живота града (архитектура, урбанизам, одрживи развој, култура, уметност, мода, гастрономија, музика и ноћни живот, спорт и рекреација, паметне технологије, дигитална подршка итд.). Више инфорамација о панелу ће ускоро бити доступно на сајтовима КЦБ-а, АФ-а, БИНЕ и Аустријског културног форума.

Панел, као и радионица представљају наставак и продубљивање истраживања започетих на COST RESTORE ACTION – REthinking Sustainability TOwards a Regenerative Economy. Прва The Good Urban Life тренинг школа одржана је у Бечу 2020. године и имала за циљ да се конципирају и тестирају холистичке визије урбаног развоја на градској четврти Brigittaplatz/Hannovermarkt у 20. дистрикту Беча.

Основна тема панела, као и радионице је сагледавање, преиспитивање и повезивање разних аспеката и параметара који чине живот у урбаним срединама квалитетним, садржајно богатим, здравим и стимулишућим. Панел промовише мултидисциплинарни и холистички приступ конципирању и преиспитивању живота у урбаним срединама, као и самом планирању урбаних средина као простора „добрих“ како за људе тако и за природу. Иако је тема панела урбани живот и средине, или баш зато, исти ће посебно преиспитати тему односа човека и природе/природних елемената унутар грађених средина, и заступаће атрибуте биофиличног дизајна, као и употребу природом инспирисаних решења у урбаном ткиву (Nature Based Solutions – NBS). На радионици ће се разматрати приступи и решења која славе богатство и флексибилност архитектонског израза, као и бујност градског урбаног живота. Разматраће се решења која људима обогаћују опште искуство боравка у граду, комфор, здравље, општу добробит, као и задовољство. Основни циљ радионице је да се кроз холистички приступ сагледа троугао човек – природа – грађена средина и да се идентификују хармонични односи унутар овог троугла.

Програм радионице ослањаће се на програм/методологију тренинг школе одржане у Бечу 2020. године. Београдско издање радионице прилагодиће установљену методологију специфичностима београдског контекста, истовремено проширујући приступ ка културним, социјалним и уметничким аспектима дизајна урбаних простора артикулисаним кроз дефинисане архитектонске наративе. Студенти би свој холистички приступ урбаној обнови тестирали на две одабране локације у Београду, а радове презентовали кроз приказ пројеката и колажа (moodboard), којима би мапирали свој урбани вокабулар.

Радионица је осмишљена у виду истраживачко-идејног пројекта, и одвијаће се у четири корака:

  1. Intro to The Good Urban Life (2. нов. 2021.)

Увод у тему и презентација курикулума радионице (тема, циљеви, методологија рада и очекивани резултати). Уводна предавања и обилазак локација на којима ће студенти предложити своје идеје интервенција у урбаном простору.

 

  1. Израда студентских пројеката (3. и 4. нов. 2021.)

Рад студенатских група на решењима у складу са предложеном методологијом и техникама (моодбоард + урбан интервентион). Консултације са студентима. Слање студентских решења на штампу.

 

  1. Panel Day “The Good Urban Life” у Културном Центру Београда – Галерији Артгет (5. нов. 2021.)

Похадјење панела. Предавања, дискусија за округлим столом. Програм ускоро доступан на wебсите-у Културног Центра Београда и БИНЕ.

 

  1. Panel Day “The Good Urban Life” на Архитектонском факултету Универзитета у Београду (6. нов. 2021.)

Изложба и презентација студентских радова пред учесницима панела. Дискусија и затварање панела.

У сврху избора учесника, потребно је да заинтересовани студенти приреде своје виђење тематског The Good Urban Life кроз један А4 прилог (један пасус разумевања теме + лични good urban life moodboard) и исти пошаљу до среде 27. октобра (у поноћ) на емаил jelena.brajkovic@arh.bg.ac.rs, на основу чега ће уследити избор учесника. Детаљније информације о задатку и очекиваним резултатима студенти ће добити на уводним предавањима.

Радионица је отворена за студенте мастер академских студија (сви студијски програми) и еквивалентно за студенте четврте и пете године интегрисаних академских студија (ИАСА). Сви студенти учесници радионице стичу право да аплицирају за додатне кредите за ваннаставне активности. Број студената је ограничен на 16.

Радионица ће се одвијати на енглеском језику.


Концепт панела и радионице

 

Јелена Брајковић (Архитектонски факултет Универзитета у Београду)

Давид Калас (Studio Calas Vienna, GIU Берлин)

 

Програм и организација

Јелена Брајковић (Архитектонски факултет Универзитета у Београду)

Давид Калас (Studio Calas Vienna, GIU Берлин)

Даница Јововић Продановић (Културни центар Београда, БИНА)

Владимир Лојаница (Архитектонски факултет Универзитета у Београду)

 

Реализација радионице

Јелена Брајковић (Архитектонски факултет Универзитета у Београду)

Давид Калас (Studio Calas Vienna, GIU Берлин)

Емануел Набони (Royal Danish Academy – Architecture, Design, Conservation, Универзитет у Парми)


Корисни линкови:

https://www.kcb.org.rs

http://www.bina.rs/

https://www.bmeia.gv.at/sr/austrijski-kulturni-forum-beograd/

https://www.eurestore.eu/training-school-2020-vienna-austria/

https://www.eurestore.eu/wg5-booklet-is-now-published/

https://www.placemakingweb.org/

https://placemaking-europe.eu/

https://www.routledge.com/Care-and-the-City-Encounters-with-Urban-Studies/Gabauer-Knierbein-Cohen-Lebuhn-Trogal-Viderman-Haas/p/book/9780367468576