УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 17/08/2018 Кључне речи:

СТУДИО М01А – ПРОЈЕКАТ:
4 ЕЛЕМЕНТА : 4 ПАВИЉОНА : ЈУРИЈА ГАГАРИНА : НОВИ БЕОГРАД

Наставник:
др Владимир Миленковић, ванредни професор

Испројектовати Павиљон у зони Булевара Јурија Гагарина. Обим интервенције изабрати тако да одговара реалној просторној, али и стилској мутацији контекста, у складу са задатим програмом. Четири павиљона тематизовати основним елементима: земља, вода, ваздух, ватра, а инфраструктуру посматрати као пети елемент: етар. Програм павиљона дефинисати у пољу науке, образовања, спорта и рекреације, шире посматрано и у пољу услуга које су комплементарне савременом универзитетском животу и раду.

“Замислите комплексност у којој није реч само о томе да се носи земља, вода, ваздух и ватра, већ да се, искрено, заувек, и универзално поседује гравитација, електромагнетизам, јака нуклеарна и слабе нуклеарне силе (а да не помињемо ниједну посебну силу која тек треба да буде откривена). Време је да се вратимо Етру као научно прихваћеној сили, пре него грчкој митологији.”
D. J. O’Donnell, S.E. Bell, Plato and Aristotle’s Ether: Revisited and Redefined, 2013

Студент:
Ема Василијевић

Опис пројекта:
„Да свет није најпре моје сањарење, моје би се биће одмах затворило у своје представе, увек би било само савременик и роб сопствених осета. Без распуста који му нуди сан, не би могло да постане свесно својих представа.“
Paul Éluard

сценографија+нотација покрета, спектакл

Овај рад истражује алате који користе концепт покрета.

Одређујући улицу Јурија Гагарина као „ситуацију спектакла“, кретање становника утиче и на појаву феномена који представља прекретницу у начину интерпретације и употребе простора у граду. Различити простори постају активан део успостављања нове слике и другачијег културног окружења, места где се „сагоревањем појединца ствара енергија којом се покреће спектакл.“

Рационализација плесних и кореографских нотација омогућава превођење кретања у скупове дискретних покрета. Кохерентна комуникација функције и искуства. Простор постаје тренутак комуникације. У оквиру понављања и секвенцијалног померања кроз нумерисане тачке, створен је ритам у којима становници могу обављати и заузимати просторе нових густина. Изазов публике, као касније позване становнике, да осете и додирну намеру представе која се појављује унутар сложености кретања.

Појам понављања, ритма и шаблона означава витални потенцијал за квалификовање кретања у свемиру и постављa питањe како се ови сегменти покрета могу артикулисати у квантитативној (физичкој) материји.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157698944125875

Повратак на главну страну веб изложбе:

M01hexa_180